A link vágólapra másolva!
Cikk kép

A hír pár óra alatt egész Baranyát bejárta. A siklósi Táncsics Vadásztársaság területén, a Török‒erdőnél dr. Horváth Béla, Siklós neves és népszerű orvosa, a vadásztársaság vadászmestere elejtette élete bikáját. Nem is akármilyent.

 

Először a gyűrűsi vadászok jöttek, majd az erdészek, nem sokkal később Prucsi Nándor, Sellye‒körcsönyei fővadász is befutott, ámbár „tele volt német vadászokkal”, ahogy mondta. Az elejtő pedig mindenkinek újra meg újra elmesélte a nagy találkozás felejthetetlen pillanatát. „Tekintetem végigfut a lucernáson, az Égeres peremén, és nagyot dobban a szívem. Egy bika áll az erdő árnyékában. Nagy terpesztésű agancsában fehéren villognak az ágak. Koronája hatalmas bokréta…”

A bika jól jelezte a találatot. „Megpördül tengelye körül, és nagy ugrásokkal iramodik vissza az Égeres felé. Ügetéssé csendesül a vágta, majd egy pillanatra megtántorodik” – olvasom dr. Horváth Béla Zúg az erdő – A kertek aljától a Kárpátokig című könyvében, melyet ilyenkor, szeptember elején mindig kézbe veszek, már csak azért is, mert a kötet megjelenése felett én bábáskodtam annakidején. Újságíróként és fiatal vadászként, „meleg” vadászjeggyel a zsebemben, már‒már saját élményemként éltem meg a Török‒erdő királya elejtésének fantasztikus élményét.

„Simogatom, tapogatom a súlyos ősagancsot. Gazdag lettem, az erdő szegényebb. Nagy halottja előtt leemelem tölgyleveles kalapomat. Öreg vadász tiszteleg az öreg bika ravatalánál…” – írta dr. Horváth Béla a birtokbavétel magasztos aktusáról. De ünnepi volt az elejtés dátuma is, mert mindez az első budapesti Vadászati Világkiállítás idején, 1971. szeptember 7‒én reggel történt. Ha a trófea jelen lehetett volna a kiállításon, akkor 12,8 kilogrammos tömegével és 236,4 pontjával a világ 602 aranyérmes gímagancsa között a 27., a 204 aranyéremmel díjazott magyar agancs között pedig a 10. helyet foglalhatta volna el.

Dr. Horváth Béla 25 évvel ezelőtt, 1997‒ben, 85 éves korában hunyt el. Életbikájának agancsa némán, magába zárva őrzi az emlékét gazdátlanná vált dolgozószobájának falán.

Cikk kép