A link vágólapra másolva!
Cikk kép

Eltelt egy év, ennek utolsó lapszámát ezúttal is az ünnepre hangolódás köré építettük, és kívánunk egyúttal szerkesztőségünk nevében békés karácsonyi ünnepeket és vadászsikerekben gazdag új esztendőt olvasóinknak!

 

Az ünnepi időszak jegyében decemberi lapszámunkat ezúttal is az irodalomnak szenteljük. Központi témánk: Arra, hogy a fény az erdőn milyen sokszínű is lehet, szerzőink – és Boros Zoltán, illetve Pócz Dániel illusztrátoraink – „világítanak rá” változatos, nem csupán karácsonyi történeteikkel.

Az év utolsó hónapja lévén interjúnkat a lelkész-vadász Csákai László nagytiszteletű úrral készítettük, akit a hívei csak Laci Tiszinek hívnak.

Egy esztendővel ezelőtt, 2022. december 26-án hunyt el Bágyi Ferenc – vagy, amiként a nagyvilágban ismertté vált, Franz Bagyi –, aki színes pályája során a többi között a Nimród természetfotósaként is dolgozott a Csekő Sándor főszerkesztő nevével fémjelzett korszakban. Halála után egy évvel jelent meg az első magyar nyelvű albuma, ennek apropóján mutatjuk be röviden decemberi lapszámunkban a magát „fényrögzítő erdei munkásnak” nevező fotós kalandos életútját.

Decemberi lapszámunkban ünnepi könyvajánlóval is készülünk olvasóink számára.

Vajon mit fogyasztott szívesen Széchenyi Zsigmond, mi volt a kedvenc itala, hogyan szeretett reggelizni, vacsorázni? Az ünnepek közeledtével Gyorgyevics Tamás Széchenyi Zsigmond-kutatót, lapunk főmunkatársát arra kértük, ilyen szempontból vegye szemügyre a híres vadász mindennapjait, továbbá a 3 kérdés 3 válasz címmel indított egyfajta „miniinterjú-sorozatban” is ezúttal ő válaszol.

Horváth Mihály, a SEFAG Zrt. Lábodi Vadászerdészetének igazgatója elejtette életének kétezredik aranysakálját. Ennek apropóján beszélgetett vele Szigeti Edit a ragadozógyérítésről, és a sokéves tapasztalatokról.

A szarvaslétszám kapcsán indított vitafórumunk novemberi hozzászólója Nagy Zoltán vadgazda volt, decemberben pedig dr. Katona Krisztián, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem, Vadgazdálkodási és Természetvédelmi Intézet, Vadbiológiai és Vadgazdálkodási Tanszék habilitált egyetemi docensének véleményét olvashatják a témában. Szerkesztőségünk ezúttal sem foglal állást a vitafórumon elhangzó vélemények kapcsán, viszont továbbra is várjuk olvasóink véleményét, hozzászólását az info@nimrod.hu címen.

Kovács Márk kollégánk Mivel kedveskedjünk a vadnak sorozatának tizenkettedik, záró részében a hónap vadföldnövénye a takarmánybükköny, emellett a cikksorozat tükrében összegzi: egyre több lehetőségük van a vadászatra jogosultaknak, hogy élőhelyfejlesztési beavatkozásokat hajtsanak végre.

Folytatjuk másik cikksorozatunkat is, amelyben egy kiválasztott vadászterület életét követjük végig, bekapcsolódva az évszakos teendőkbe. A legújabb részből megtudhatják, hogyan alakult a vadkárhelyzet a Sellyei Pagony Vadásztársaság területén, valamint a kiegészítőtakarmányozásról is olvashatnak.

Éltető hagyományaink sorozatunk 30. részében a karácsonyvárás témáját járja körül Békés Sándor, lapunk főmunkatársa.

A mindennapi gyakorlatban dolgozó szakemberek véleményét kérdeztük az egyes vadgazdálkodással összefüggő miniszteri rendeletek módosításáról szóló AM rendelet egyes részei kapcsán. Ennek összefoglalóját olvashatják decemberi lapszámunkban.

Kecskés Róbert kollégánknál ezúttal a Mini Shot M-Spec pirospont-irányzék volt teszten.

Október 6–8. között rendezték meg idén a vadászkürtösök Európa-bajnokságát a németországi Suhlban, ahol a Vadászkamara Kürtegyüttes bizonyult a legjobbnak a saját kategóriájában, de mellettük a Baranya Vadászkürt Együttes is képviselte hazánkat. Decemberi lapszámunkban a csoportok vezetőivel beszélgettünk.

Decemberi portrénkat dr. Bihari Lajosról készítettük, a közelmúltban megjelent, Falu a leláncolt sziklák alatt című könyve kapcsán.

Varga Csaba szerzőnk továbbra is Ilosvay Ferenc nyomában jár a tizenkét ösvényen: decemberben a Körösök háromszögébe barangolt.

Goodbye, hazám! sorozatunk következő részében lapunk természetfotós kollégája, ifj. Bóta István meséli el 2023. évi, dél-afrikai kafferbivalyának elejtését.

Október végén Szombathelyen találkoztak a vadászok, vadgazdák és érdeklődők a Nimród Vadászújság és az Országos Magyar Vadászkamara Vas vármegyei Területi Szervezete által rendezett közös szakmai esemény, a Nimród Fórum alkalmából.

Lapunk végén Vadászbazár név alatt böngészhetnek az apróhirdetések között, amit jövő hónapra ingyenesen feladhat akár Ön is! Részletek: nimrod.hu/hirek/ingyen

ÖrömPörkölt gasztronómiai rovatunk e havi étele az emlékév lezárásához méltóan, rendhagyó módon nem főfogás, hanem desszert, ami a „Széchenyi125” névre hallgat, egyenesen a váci „szarvasos” cukrászdából.

Újságunk végén megismerkedhetnek „címlapsztárunkkal”, aki decemberben Tomecz Nándor, aki a Tisza-tó déli sarkánál, Tiszanána, Pély és Tarnaszentmiklós határaiban, az Alba Vadász Vadásztársaság területén dolgozik.

Tartsanak velünk hónapról hónapra a Nimród Vadászújság hasábjain!