A link vágólapra másolva!
Cikk kép

Tavaly kevesebb mint felére csökkent 2015‒höz képest az illegális orrszarvúvadászat és ‒kereskedelem.

Mindez jórészt a koronavírus‒világjárvánnyal együtt járó lezárások és korlátozások következménye ‒ közölte a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) és a Traffic nevű, a vadon élő állatok és növények csempészete ellen küzdő nemzetközi civil szervezet hétfőn a svájci Glandban.

A két szervezet adatai szerint 2021‒ben az afrikai orrszarvúak teljes állományának 2,3 százaléka vált vadorzók áldozatává, jóval kevesebb, mint a rinocéroszok szempontjából az eddigi legtragikusabb esztendőben, 2015‒ben, amikor a teljes állomány 5,3 százalékát pusztították el a Távol‒Keleten gyógyhatásúnak és afrodiziákumnak tartott tülökért. A látványos csökkenése ellenére is legkevesebb, 2707 darab afrikai orrszarvút öltek meg vadorzók 2018 és 2021 között, aminek következtében egyaránt 12‒12 százalékkal csökkent a szélesszájú és a keskenyszájú rinocéroszok száma. Az állatok 90 százalékát a Dél‒afrikai Köztársaságban mészárolták le.

Az orrszarvúvadorzás általános csökkenése biztató, mindazonáltal az orvvadászat továbbra is veszélyezteti az ikonikus állatok fennmaradását ‒ jelentette ki Sam Ferreira, az IUCN szakértője, aki szerint a populáció növelése céljából elengedhetetlen az aktív állománygazdálkodás folytatása és az összes alfaj hatékony védelme a vadorzóktól szerte Afrikában.

A nemzetközi kereskedelemben 2019‒ben több orrszarvútülköt foglaltak le, mint bármikor korábban az elmúlt évtizedben, ennek egyik oka azonban a szigorúbb ellenőrzés lehet ‒ vélte Sabri Zain, a Traffic szakértője. 2020‒ban zuhant az elkobzott csempészáru mennyisége, a csökkenés valódi okát, a pandémia esetleges szerepét azonban egyelőre nem sikerült megállapítani ‒ mondta a szakértő.