A link vágólapra másolva!
Cikk kép

Részlet Maderspach Viktor Medve! című kötetéből.

 

A zergeüzekedés idején, október hó végén, az országútról azt vettem észre, hogy egy csomó gyerek és kutya egy nagy réten egy sötét színű állatot hajkurász, mely folyton körbe-körbe szaladt. Odalovagolva, legnagyobb csodálkozásomra meggyőződtem arról, hogy az áldozat: egy zergebak! A gyerekek és a kutyák majdnem utolérték. Meglátszott rajta, hogy a szokatlan környezetben teljesen elvesztette a fejét. Végre, sok céltalan, szinte nevetséges ide-oda ugrálás után, eljutott a vasúti töltésig. Mintha a talajnak ez a kis egyenetlensége felvillanyozta volna! Nagy ugrással ott volt a sínek között elterülő kavicságyon. Itt szemmel láthatólag otthon érezte magát. Az életelemét alkotó köveken gyorsan ugrálva, hamar elhagyta két- és négylábú kínzóit. Menekülés közben eljutott a hídig. A hídfő műszikláján megálla­podott. Hazasiettem, hogy embereket és köteleket hozzak. Meg akar­tam fogni az állatkert részére. De elkéstem. Mielőtt visszatértem volna, egy finánc lelőtte a völgybe tévedt zergebakot...

De a zerge nemcsak olyan alacsony fekvésű, sziklás hegyeken fordul elő, melyeket összefüggő sziklás területsávok kötnek össze alpin természetű területekkel. A Hunyad megyei Strij folyó forrás­vidékén szintén találtam zergét. Ez a hely sziklás sziget, melyet minden oldalon enyhe lejtőjű, lombfaerdővel borított középhegység vesz körül. A Páreng, valamint a Retyezát-hegység jellegzetes zergeterületeitől sok kilométernyi távolságban fekszik. Ha onnét az em­lített helyre akarna átváltani, népes községeken és bányavárosokon, vasúti töltéseken és bevetett földeken kellene áthaladnia, miköz­ben számos kerítést, árkot és az emberi civilizáció nyomán létesült más akadályokat kellene legyőznie. Ez azonban, a kivételesen a völgybe tévedt zergebak fent leírt magatartását tekintetbe véve, fö­löttébb valószínűtlennek látszik.

De nemcsak a Strij-patak forrásvidékén találtam zergét oly természetű helyen, melynek fekvése és környéke a köztudatba át­ment zergeterület fogalmával nehezen egyeztethető össze. A Déli-Kárpátok Havasalföld felé hajló lejtői sok helyütt egyáltalában nem bírnak alpin, de még szubalpin jelleggel sem. Tűlevelűek sokfelé nem léteznek, és a lomblevelű erdők állománya bükkön kívül tölgy-, hárs-, dió-, gesztenye-, gyertyánfákból tevődik össze. De a patakok mély, kanyonszerű árkainak sziklás hegyoldalain majdnem mindenütt ta­lálunk zergét. A havasalföldi Klosány község mellett folyó patak a Cserna folyó forrásainak közelében ered. Sok kilométeren át egy aránylag széles, enyhe hegyoldalaktól szegélyezett völgyben folyik. Mielőtt azonban a hegyvidéket végleg elhagyná, néhány meredek mészkősziklatorony emelkedik az ég felé. Ez az egyedülálló bérc – a Csoáká Klosányilor[1] – úgy néz ki, mintha geológiailag semmiféle szer­ves összefüggésben sem volna a környező területtel. Látszólag egy, a Teremtő kifürkészhetetlen akarata folytán, a földből kinőtt sziklalabirintus. Ezen is a havastetőkön élő fajtestvérének zömétől telje­sen elválasztott zergekolónia él. Onnét körülbelül harminc-negyven kilométernyire keletre, az úgynevezett „Borostyény”-i sziklán analóg helyzetben élő zergét találunk. Meg vagyok különben győződve, hogy Herkulesfürdő és az Ojtozi-szoros között még számos ilyen zergekonklávé található, amelynek létezéséről legfeljebb néhány hely­beli parasztpuskásnak van tudomása.

A fent elmondottakat összegezve nem tartom kizártnak, hogy a zerge eredetileg csekély abszolút magasságban fekvő helyeken tar­tózkodott, ahol a megélhetési viszonyok rá nézve sokkal kedvezőbbek voltak. A magas fekvésű, zord havasi régiókba csak a folytonos üldöztetés elől kitérve vonult vissza.