A link vágólapra másolva!

Nagy érdeklődés övezte a Bakonyerdő Zrt. – 18. alkalommal megrendezett – sárosfői trófeaszemléjét, melyen 119 trófeát mutattak be, köztük egy muflonkosét.

Varga László, a Bakonyerdő Zrt. vezérigazgatója köszöntötte a vendégeket, majd az elmúlt évek kihívásairól beszélt. Mint elmondta, összességében elégedettek annak ellenére, hogy sok vendég – a leszerződöttek 15 százaléka – visszamondta a vadászatot. Hozzátette, komoly problémát jelent számukra, hogy egyre kevesebb a fizetővendég, pedig korábban volt olyan év, hogy szeptemberben közel 200 gímbika került terítékre, ám ebben az esztendőben ennek csupán a kétharmada sikerült. Kiugró agancstömegű bika nem esett az idén, 9,97 kilogramm volt a legnagyobb, de viszonylag sok érmes bikának örülhettek, szép számmal vannak köztük arany, ezüst és bronz minősítésűek.

Ezt követően Pölöskei Balázs vadgazdálkodási osztályvezető értékelte az idényt. A szakember elmondta, a többi vadászatra jogosulthoz hasonlóan, az erdőgazdaság is nehéz perióduson van túl, hiszen az elmúlt évek számos kihívást tartogattak. Szándékaik szerint több bikát szerettek volna értékesíteni a szeptemberi bőgésben, de ennél fontosabbnak tartja, hogy szakmailag a várakozásoknak megfelelően teljesültek a kitűzött célok. Minden vadászterületről érkezett be 9 kilogramm tömeget meghaladó trófea, amire nem volt példa az elmúlt időszakban és általánosságban elmondható, hogy – egy-egy kivételtől eltekintve – a trófeatömegek jók. Az állami erdőgazdaság 3 vármegyében, 4 tájegységben, 6 vadászterületet kezel, ezért a szarvasgazdálkodásuk meglehetősen összetett. A Bakonyerdő Zrt. szakemberei által folytatott stratéga a bemutatott trófeákon látható, azokon a területeken, ahol a gímszarvasállomány minősége megengedi és elvárja, ott igyekeznek több időt adni a bikáknak a korosbodásra, azokon a területeken pedig, ahol kevésbé jó minőségű gímállomány él, igyekeznek a súlypontot másik vadfajra áthelyezni.

Pölöskei Balázs a trófeatömegek és érmesarányok statisztikája helyett a tendenciára helyezte a hangsúlyt. A szemlén bemutatott trófeák híven tükrözik azt, hogy jó irányba haladnak és a rájuk bízott vagyont – a szarvassal történő gazdálkodást – igyekeznek abban az irányban tartani, ami szakmai véleményük szerint helyes.

Szeptemberben bérvadászat formájában 136 gímbika került terítékre, több ígéretes agancsost hagytak az állományban, melyeket a jövő évre tartogatnak. A szakember a türelem fontosságát hangsúlyozta, hisz a gímszarvas egy hosszú életciklusú vadfaj, és céljuk, hogy 10 év felett hasznosítsák. Mint elmondta, vannak olyan időszakok, amikor a pillanatnyi gazdasági érdek úgy kívánná, hogy értékesítsenek egy-egy bikát, de ekkor tudni kell nemet mondani maguknak és az elejtés lehetőségének.

A legfontosabbnak azt tartja, hogy reális célokat tűzzenek ki. Úgy véli, ezeket részben elérték, hiszen a kollégái szemlélete megfelelő és ennek hosszú távon meg is lesz az eredménye, ám tudni kell azt, hogy ők a Balaton-felvidéken gazdálkodnak, annak élőhelyi adottságaival, így nem jelölnek ki olyan célokat, mint egy zalai vagy vasi vadgazda. A szemlén bemutatott trófeák jó képet adnak arról, milyen bikák estek az idényben, a látvány önmagáért beszél. Vannak olyan területek, ahol kisebb tömegű, rövidebb szárú, kisebb körméretű bikáink vannak és ha valaki értő szemmel nézi a trófeákat, akkor minden bizonnyal felfedezi az élőhelyi különbségeket.

Egyebek mellett ezért is jók az ilyen alkalmak, amikor a szomszéd vadászatra jogosultak, a vármegyei hatóságok szakemberei és általában a vadászok eljönnek és egy helyen látják ennek a 4 tájegységnek a vadjait – mutatott rá Pölöskei Balázs. „Minden erdészet elhozta azt a kollekciót, amire büszke lehet, de válogatás nélkül elhoztuk azokat is, amire nem feltétlenül vagyunk büszkék, hiszen van közöttük hibás döntés eredményeként bekerült trófea, melyek ezért vannak itt, hogy tanuljunk belőle” – zárja az értékelést az osztályvezető.