A link vágólapra másolva!
Cikk kép

Legújabb lapszámunk központi témája ezúttal a trófea, legyen szó a bírálatról, a hullajtott agancsról, az anyagiakról, az alátétekről vagy preparátumokról, és még sok másról…

 

Folytatódik a Csergezán Pál grafikus, illusztrátor, festőművész születésének századik évfordulója jegyében életre hívott cikkso rozatunk.

A trófeakultusz és a számmisztika címmel Pindroch Bálint cikkében a trófea jelentőségét, bírálatát, a módszerek eltéréseit foglalja össze a különböző országok, nemzetek tekintetében, valamint a magyar földről származó világrekordokról is szót ejtünk.

Prof. dr. Sugár László és Tóth Csaba februári lapunkban „csokorba szedte” mindazt, amit az agancsfejlődésről tudni érdemes, de Juhász Ferenc tollából olvashatnak néhány gondolatot egy „semmirekellő” szembevillás bika agancsnövekedéséről is.

Békés Bence kollégánk áttekintette, hogy a következő évben hogyan alakulnak az árak a trófeás vad esetében, továbbá ellátogattunk egy preparátorműhelybe, Szigeti Edit cikkének segítségével pedig betekintést nyerhetnek az Országos Trófeabíráló Testület munkájába is.

Cseke – Csekő – Sándor életét bemutató sorozatunk következő részében az újságíróvá válásának éveiről olvashatnak.

Több mint háttér? Ennek jár utána cikkünk, amely a trófeaalátétek fontosságát tárgyalja mindennapjainkban.

Folytatjuk az Egy vadászterület élete című cikksorozatunkat, amelynek legújabb részéből megtudhatják, hogyan zajlottak az év eleji társas apróvadvadászatok a Sellyei Pagony Vadásztársaságnál, illetve, hogy milyen hatásai vannak ilyen tekintetben az időjárási tényezőknek.

Éltető hagyományaink sorozatunk következő részében Nadler Herbert életéből idéz fel pillanatokat Békés Sándor.

A szarvaslétszám kapcsán indított vitafórumunk februári hozzászólója Agyaki Gábor hivatásos vadász, az Országos Magyar Vadászkamara alelnöke, lapunk főmunkatársa.

Folytatjuk a vadkárügyi pénzbehajtó cég ötletének „boncolását”.

A kalibereket bemutató lexikonunk következője a .22-250 Remington.

Simonyi Ottó mesterlövész segítségével lőtéren teszteltünk három különböző hangtompító eszközt.

Februári portrénk egy Szent Hubertus kápolnában „készült”, Lánycsók községben, valamint ott voltunk Kisszékelyen is a dr. Pálos Ádám László trófeáit bemutató emlékfal ünnepélyes átadásán.

Kókai Márton, lapunk szerkesztője idén minden hónapban egy-egy vadászhoz látogat el, mégpedig azzal a céllal, hogy betekintést adjon a különböző vadászszobák hangulatába. Második útja Miskolcra, az Országos Magyar Vadászkamara Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei Területi Szervezetének titkárához, Tóth Á. Déneshez vezetett.

Februári interjúnk Beck Antal hegyi vadásszal készült, és arról is beszámolunk, milyen embert próbáló élmény a Fogarasi-havasokban vadászni, továbbá lapunk főmunkatársáról, Hidvégi Béláról is írunk annak kapcsán, hogy januárban átvette a Weatherby-díjat, Dallasban.

Aktuális hazai és nemzetközi híreink mellett részletesen olvashatnak az Országos Jótékonysági Vadászat tavalyi eredményeiről is.

ÖrömPörkölt gasztronómiai rovatunk e havi étele pedig a resztelt vaddisznómáj.

Tartsanak velünk hónapról hónapra a Nimród Vadászújság hasábjain!