A link vágólapra másolva!
Cikk kép

„Oktatás fejlesztése, a folyamatban lévő klímaváltozás vadászati turizmusra gyakorolt hatásával kapcsolatban” elnevezéssel egy egyedülálló projekt indult el Szerbiában.

A projekt egy ötnyelvű vadászati szótár létrehozását célozta meg – tájékoztatta lapunkat dr. Milosava Matejevic, a szerbiai Újvidéki Egyetem Természettudományi Kar Földrajzi, Turisztikai és Szállodai Menedzsment Tanszék docense. A fő cél az volt, hogy innovatív és gyakorlatias oktatási eszközöket hozzanak létre a vadászati turizmus területén, mind a diákok, mind az oktatók, mind az üzleti világ és a vadászati szakemberek számára. Az elképzelés egy rendkívül erős és egyedülálló európai partnerséget hozott létre, amely képes volt egyesíteni négy különböző ország kutatóit. Prágából a cseh Élettudományi Egyetem Erdészeti és Faipari Tudományok Kara, Szerbiából az Újvidéki Egyetem Természettudományi Kara, Finnországból a Helsinki Egyetem Mezőgazdasági Intézete és végül, de nem utolsó sorban Magyarország kapcsolódott be a Soproni Egyetem Erdőmérnöki Karával. Dr. Milosava Matejevic kiemelte, hogy a nemzetközi csapat az első előadást egy többnyelvű szótár formájában mutatta be, amelynek középpontjában a vadászturizmus állt.

A szerbiai kutató lapunknak elmondta: a vadászati kultúrához hozzátartozik egy sajátos vadászati nyelvezet, amelyet a vadászok egymás között használnak, és amelynek egyedi nyelvezete, minden ország esetében sajátságos elemeket hordoz. Sok kifejezés országonként eltérő vadászati hagyományokon alapul, ezért a szótár célja, hogy egyesítse a vadászatra és a vadászturizmusra jellemző kifejezéseket. A terminológia egységes értelmezése elengedhetetlen a nemzetközi együttműködéshez és a vadászturisztikai tevékenységek sikeres megszervezéséhez. Ez a szótár több mint 1400 kifejezést tartalmaz angol, német, cseh, finn, magyar és szerb nyelven. A csapat tagjai számára jelentős kihívásnak számított, hogy tekintettel legyenek a tagországok vadászati kultúrájára, hagyományaira és a nemzeti szokásokra épülő vadgazdálkodás sajátosságaira. A szerbiai csapat öt szakértőt sorakoztatott fel a Természettudományi Karról, akik között olyan nemzetközi viszonylatban elismert szakemberek is elfogadták a felkérést, mint prof. dr. Zoran Ristic.

A szótár 5 fő részre oszlik. Az első rész angol nyelvű, és az összes fogalom ábécé szerinti felsorolását tartalmazza, amelyet rajzok követnek. A többi rész az egyes nyelveken, a fogalmak ábécé sorrendben szerepelnek, és minden rész végén, mindig az adott ország vadászati létesítményeinek hiteles fotói illusztrálják a fogalmakat. A leggyakoribb vadfajokról rajzok is találhatók, a testrészek nyelvek szerinti leírásával együtt.

A szótár már elérhető és ingyenesen letölthető a HUNTOUR honlapjáról – tájékoztatta lapunkat Szerbiából a docens.