A link vágólapra másolva!
Cikk kép

Április közepére kizöldül a határ, és a vadászember figyelme, így a Nimród Vadászújság témái is az őzbakok felé fordulnak.

 

Folytatódik a Csergezán Pál grafikus, illusztrátor, festőművész születésének századik évfordulója jegyében életre hívott cikksorozatunk, továbbá a lap egykori főszerkesztője, Cseke – Csekő Sándor életét bemutató írásaink is, valamint tovább gyűrűzik sorozatunk, amelyet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) tavaly novemberi vadkárügyi pénzbehajtó cég alapításáról szóló bejelentése okán kezdtünk el.

Szigeti Edit április lévén a takarmányozás és egyéb tényezők hatásait vette górcső alá az őzek agancsfelrakása tekintetében.

A nepáli fotós élménybeszámolón túl ellátogattunk a 150 éves Karcagi Nagykun Vadásztársasághoz, valamint a Hortobágyi Nemzeti Park területére is, hogy bemutathassuk olvasóinknak, milyen az állami természetvédelem vadgazdálkodási megközelítése, Juhász Ferenc kollégánk pedig terepi tapasztalatokat oszt meg a nagyragadozókkal való együttélésről.

A tavasz beköszöntével humán- és állategészségügyi szakemberek segítségével áttekintettük a kullancsfertőzéseket és azok megelőzési lehetőségeit, továbbá Munkakereső vadászkutyák címmel a kotorékozással való ragadozógyérítéssel is foglalkozunk. A Soproni Egyetem kollégái pedig egy átfogó cikkben foglalták össze az érveket és ellenérveket a tavaszi szalonkamonitoring kapcsán.

Éltető hagyományaink sorozatunk következő részében a terítékfotók nyilvánosságáról értekezik lapunk főmunkatársa, Békés Sándor.

Áprilisi interjúnk Nobilis Mártonnal, az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkárával készítettük, a többi között a veszettség, madárinfluenza, afrikai sertéspestis, alacsony vadhúsfogyasztás témákban.

Vadkamerák a vadászatban. Mit mond erről a jogszabály? Jogi szakértőnk, dr. Makai Krisztián válaszol.

A szarvaslétszám kapcsán indított vitafórumunk áprilisi hozzászólója: prof. dr. Sugár László, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Kaposvári Campus professor emeritusa.

A kalibereket bemutató lexikonunk következője a .243 Winchester, lőmoziban teszteltük a Jakele J1-et, részletesen bemutatjuk a Steel Action lineáris záras golyóspuskát. Kecskés Róbert pedig a 2024-es IWA Outdoor Classics kereskedelmi kiállításról ad helyzetjelentést.

Irodalmi rovatunkban Baklövés címmel Pintér Norbert írását Pócz Dániel grafikái keltik életre, továbbá a két új Széchenyi-kötetet is bemutatjuk.

Áprilisi portrénk Czikk Lászlóról készült, akinek a nagyapja József főherceget kísérte.

3 kérdés 3 válasz rovatunkban Szigeti Edit kérdezi Nyúl Andrást, az idei Kaszó Kupa győztesét.

Kókai Márton, lapunk szerkesztője idén minden hónapban egy-egy vadászhoz látogat el, mégpedig azzal a céllal, hogy betekintést adjon a különböző vadászszobák hangulatába. Negyedik útja Hohmann Endréhez vezetett, Hímesházára.

ÖrömPörkölt gasztronómiai rovatunk e havi étele: szarvaspástétom, egyenesen Salzburgból.

Tartsanak velünk hónapról hónapra a Nimród Vadászújság hasábjain!