A link vágólapra másolva!
Cikk kép

A 4390 hektáron működő, 40 százalékos erdősültséggel rendelkező Zala megyei Válickavölgye Vadásztársaságnál az idényben 25 gímszarvasbikát szándékoznak értékesíteni, illetve 15 agancsost a tagság tervez elejteni.

 

Varga Árpád, a társaság elnöke foglalta össze a gímbika idény első két hetének történéseit.

„Nehezen indult a bőgés, hiába hűlt le az idő hajnalra és estére, a napközbeni meleg negatívan befolyásolta a bikák mozgását. Szeptember első hetében volt három ugyan aktívabb nap, majd – ivarzó tehén híján – alábbhagyott a kezdeti lendület és még most, szeptember 12-én sem mondanám azt, hogy tart a java bőgés. Az elmúlt években azt tapasztaltuk, hogy a főbőgés időszaka kicsit későbbre tolódott és – ahogy most látom –, nincs ez másképp idén sem.

A vadászterületen a szokásos előkészületeket megtettük, lelkiismeretesen felkészültünk az idényre. Nyugalmat biztosítunk a vadnak, almával etetünk és a vadföldekkel is próbáljuk helyben tartani a tarvadcsapatokat. A vadföldek területét az előző évekhez képest növeltük. 

A társaság első gímbikája szeptember 6-án került terítékre, egy külföldi vendég ejtette el, majd szeptember 8-án érkezett egy három fős, visszajáró magyar csoport, ők 4 napos itt-tartózkodásuk alatt 3 bikát hoztak terítékre. Az idény negyedik agancsosa vasárnap (09.11.) este esett. A terítékre került bikák agancstömege körülbelül 8,5–9, valamint 6 és 7 kilogramm. Azt látjuk, hogy a fiatalabb korosztály egyedeinél kisebb a tömeg, mint amit egy mutatós agancs a szárhossz és a szárvastagság alapján ígérne, ezt a szárazságnak tudom be, igaz, a nagyobb trófeáknál nem tapasztaltunk eltérést a becsült és a mért tömeg között.

Vendégeink október végéig folyamatosan be vannak osztva, 6 kilogrammos trófeatömegtől 12,5–13 kilogrammig szeretnének bikákat ejteni. A kereslet meglepően nagy, bár az elmúlt évekkel összehasonlítva némiképp átalakulni látszik a vendégkörünk. Osztrák és német részről visszaesést tapasztalunk, ha jönnek is, kisebb trófeatömegű egyedet terveznek elejteni, a magyar és a szlovák vendégek esetében viszont éppen a nagy bikákra nőtt a kereslet.

Sajnos egyre nagyobb gondot okoznak a kerítések. Az új erdőtelepítések és a mezőgazdasági kultúrák nagy része villanypásztorral védett és ez nagyban befolyásolja a szarvasok mozgását, aminek következtében a vadásztatás nehezebb, mint a korábbi években.”

 

Cikk kép
Cikk kép