A link vágólapra másolva!
Cikk kép

Az alábbiakban ízelítőt kapunk a természetfotós felkészüléséről és szempontjairól, amelyek segítségével megajándékoz minket az éjszaka csodálatos látványával.

 

A természetfotózás egyik alapkövetelménye, hogy amit a fotós láttatni szeretne, az lehetőség szerint szép fények közepette történjen. A kemény fények túl harsányak, kontrasztosak, mellőzik a meleg színeket és a nyugalmat. A természetfotózás ezáltal erősen kötött időben történhet. A hajnali pirkadat, ill. az esti szép fények által megvilágított természetben készülhetnek a legszebb fotók.

Nyári időszakban viszonylag rövid ideig tartanak a szép, lapos fények. Ellenben télen ez az időszak hosszabb, több lehetőséget biztosít a fotósnak.

Cikk kép


Mindezek mellett többnyire a munkaidőn kívül esik az éjszakai fotózás. Nem zavarja a napi munkát, emiatt hétköznapokon is próbálkozhatunk éjjeli fotókkal, melyen a csillagok egyenletes menetelése, forgása különleges hatást és élményt tud biztosítani a képen.

Cikk kép


Na, persze nem árt, ha előtte alaposan tájékozódunk, hogy milyen időjárás várható. A felhős égbolt szinte keresztülhúzhatja elképzeléseinket. A tiszta égbolt bármely évszakban hozhat szerencsét. Ha azonban konkrét elképzelésünk van, esetleg hulló csillagokat is szeretnénk megörökíteni, az igencsak korlátos.

Nagyon fontos – természetesen a felszerelés mellett – a Hold nyomon kísérése. Erős holdfény mellett kisebb esély van a csillagos égbolt bemutatására, viszont az égbolton megjelenő Hold különleges fotók készítésére inspirálhat.

Cikk kép


A fentiek mellett meghatározó erejű, hogy olyan helyet találjunk, ahol viszonylag kicsi a fényszennyezés. Ez a nagyvárosokban élőknek esetenként sok utazást is jelenthet. Szerencsére jó helyen lakom, a Bükk fennsík kitűnő helyszín éjszakai fotózásra. Különösen szerencsés a nyugvó Hold és a napnyugta egybeesése. Gyönyörű fények a Nap lebukását követően, erősen világító Hold, különösen szép látvány. Aztán korom sötét, a felszerelés előzetes beállítását követően különböző idejű fotók komponálása. Télen a havas táj további lenyűgöző hatást tud kiváltani, de azért néhány órát eltölteni -10 fokos időben kitartásra kényszeríti a fotóst.

Viszont a másnapi kiértékelés a fotók feltöltése a meleg szobában szívet melengető élmény.