A link vágólapra másolva!
Cikk kép

2017-ben járt először a Nimród az ózdi Ezüstgolyó Fegyverjavító Műhelyben, Balázs István vadászpuskaművesnél. Azóta többször megfordultunk nála, hogy egy-egy különleges munkájáról kérdezzük.

 

Nem titkoltan most is azért kerestem meg, hogy megkérdezzem: van-e valamilyen érdekes munkája, amit szívesen bemutatna a vadászoknak. Tudtam, kérdésem nem hiábavaló, és István már bele is kezdett egy „páratlan” feladat történetébe.

– Pécsről látogatott el hozzám Ózdra egy vadász, ami már önmagában véve is egy hatalmas megtiszteltetés – meséli a mester –, hiszen a két település távolsága közel négyszáz kilométer. Egy ritka, és szó szerint páratlan puskát hozott magával, amely egy 16/70-16/70-8x57JRS kaliberű MERKEL Drilling volt. A tulajdonos egyrészt azt kérte tőlem – mutatja István az előtte állapotról készült felvételeket –, hogy ízlésesen újítsam fel a fegyvert. Másrészt pedig – ami sokkal jobban aggasztotta –, a régi patent szerelék elhasználódása, jelentős kotyogásának esetleges javítása volt a feladat – mondja István a munka kezdetéről.

 

A felújítás tekintetében hamar átbeszélték a részleteket, a szerelékkel kapcsolatos gond azonban hosszas kutakodást igényelt puskaműves részről. Mivel a javítására nem látott reális esélyt, és a tartósság is fő szempont volt a projekt ezen részében, így egy korszerű RECKNAGEL szerelék mellett döntöttek a tulajdonossal. A RECKNAGEL kifordítható hidas szereléket azonban nem lehetett csak úgy felpattintani a puskára, ehhez a régi talpakat el kellett távolítani a fegyverről, majd marógép segítségével ki kellett alakítani az új bázisok helyét, mely nagyon pontos pozicionálást feltételezett a marógép asztalára való felfogatáskor – ismerteti a problémát a fegyvermester, miközben kedvesen megpaskolja az elnyűhetetlen marógép-testet.

 

A talpak rögzítése után a szereléken elvégezte a szükséges beállításokat, így a puskára szánt VORTEX Viper HS 2,5-10x44 távcső már egy mozdulattal fel- és leszerelhetővé vált. A munka eredményességét a felújítás elvégzését követően a lőtéri próba igazolta, amikor még a vártnál is jobb eredményt produkált az új kombináció. Elmondja még, hogy a fegyver csövét barnította, a baszkült polírozta, több kisebb alkatrészt, mint pl. az elsütőbillentyűket is, aranyozta, a fa részeket pedig teljes egészében renoválta, beleértve a „fischhaut” újravágását is.

A várva-várt napon a fegyver tulajdonosa hatalmas megelégedéssel vette át újszerű puskáját, mely régi álma volt – így puskaműves barátunk segíthetett annak megvalósításában.

A képek önmagukért beszélnek. Ja, és elárulom: jövünk még Istvánhoz (most is egy különleges, igen régi fegyver felújításán dolgozik). Ha elkészül vele, ígérete szerint értesít minket.

 

Cikk kép