A link vágólapra másolva!
Cikk kép

Vadászó, harcos őseink emlékei, a közel negyven tarsolylemez és veretes tarsoly, eddig még soha nem voltak együtt láthatók!

 

Spirituális izgalom. Ez a legpontosabb leírása annak az érzésnek, ami a látogatót a hatalmába keríti a Magyar Nemzeti Múzeum „Tarsolylemezek – A honfoglaló elit kincsei” című időszaki kiállítására érkezve.

A honfoglaló magyar férfiak a kisebb méretű mindennapos használati eszközeiket, jellemzően a tűzkészletüket, az övük jobb oldalára csatolt tarsolyban tartották. Ennek fedőlapját a 900-as évek környékén bronz- vagy aranyozott ezüstveretekkel, lemezzel díszítették.

De ne essünk abba a hibába, hogy kiállítási tárgyként, egykor élt ötvösművészek remekeként nézünk a gyűjtemény darabjaira! Múltunk e darabjaival közvetlen, élő összeköttetésben állunk.

Igen, élőben! A sok csoda közül talán a legtöbbet az aranyozott vörösréz lemezből készült bezdédi tarsolylemezt idézik. Ezen egy különleges állatot is láthatunk: a szimurgot.

Tudvalévő, hogy a szimurg 1700 évig él, s ha érzi élete végét – hasonlóan, mint a főnixmadár –, máglyát gyújt, és elégeti magát. Ha tehát az ezredévvel ezelőtt alkotó ötvösművész az ereje teljében lévő szimurgot mintázta meg, akkor most, itt, e tárlaton ugyanez a szimurg figyel minket, számunkra láthatatlanul! 

A szimurgokkal kapcsolatban jó tudni azt is, hogy mindig kettő van belőlük. Egy jó és egy rossz. Ezért is fűz tehát élő kapcsolat minket a tarsolylemezek alkotóihoz és viselőihez, hiszen ezerszáz év távlatában is ugyanaz a választás vezeti minden lépésünket: a döntésünk jó és rossz között. 

Írásom elején azt állítottam: ezek a gyönyörű kincseink, a közel negyven tarsolylemez és veretes tarsoly, eddig még soha nem voltak együtt láthatóak.

Lehet, hogy tévedtem… Hiszen ezek az alkotások mind ugyanabból a korból és helyszínről: a Kárpát-medencéből származnak. Miért is ne találkozhattak volna akár egy vadászaton, akár egy táborban, akár egy csatában, akár békében, amikor viselőik valamennyien itt éltek s haltak, s osztoztak abban a hitben és szenvedélyben, amit magyar nyelvnek, a magyarok országának neveznek…?!

 

Az időszaki kiállítás október 31-éig tekinthető meg a Magyar Nemzeti Múzeumban.

Cikk kép