A link vágólapra másolva!
Cikk kép

A vadföldművelés két lényeges funkciója a vadkár csökkentése és a bőgés idején a vad helyben tartása.

 

Nyár derekán a határ terített asztalként csalogatja a vadat a mezőgazdasági kultúrákba. A körültekintően megtervezett vadföldgazdálkodásnak óriási jelenatősége van a vadkár mérséklése szempontjából. Takács Árpád, a 3149 hektárt kezelő Zala megyei Szévíz-völgyi Vadásztársaság elnöke a vadföldművelés gyakorlati jelentőségéről beszélt lapunknak, különös tekintettel a nyári időszakra:

– A vad nyári takarmányozása esetében a vadföldművelés jelentősége nagy, ezért előre meg kell tervezni a vetésforgót. Nem csak a tél végi táplálékszegény időszakra kell koncentrálnunk, legalább ilyen fontos, hogy nyáron legyen mivel táplálkoznia a vadnak annak érdekében, hogy ne a mezőgazdasági termelők területein károsítson.

A földművelés tervezésekor szem előtt kell tartani, hogy a környéken mit vetnek a gazdák, és arról mivel tudjuk „elcsábítani” a vadat. Vadgazdaként olyan takarmánynövényt kell tehát vetni, amivel „le lehet terelni” a területről a szarvast és a vaddisznót, így nem vadkár lesz, hanem helyette bizonyos bekerülési költség azáltal, hogy a vad a vadföldeken táplálkozik. Az ide vetett tavaszi vetésű búza, illetve zab jelentősen csökkenti a termelők gabonatábláiban esett vadkárt. E vetések helyét úgy választjuk meg, hogy minél előnyösebb helyre (pl. fokozottan vadkáros területek környékére) kerüljenek a vadkár mérséklése érdekében.

Nálunk jelenleg a – több helyre, elosztva telepített, összesen 100 hektáros – lucernás mellett 10-10 hektár zab-, illetve cirokvetés is található a területen. A zab jelenleg tejesedik, ezeket a kultúrákat előszeretettel keresik fel mind a szarvasok, mind a vaddisznók – megkockáztatom, szívesebben fogyasztják, mint a tejes búzát –, a szemes cirok pedig az őszi bőgési időszakra fogja helyben tartani a vadat. Amikor a zab elfogy a tábláról, betárcsázzuk a területet, és másodvetésben megterítjük olajretekkel vagy repcével: ez szintén hasznunkra válik a bőgési időszakban, mert oda vonzza, ott tartja a vadat. Mindemellett pedig egész évben fenntartjuk az etetőhelyeket, azaz hetente egyszer nyáron is megszórjuk a szórókat szemes kukoricával.