A link vágólapra másolva!
Cikk kép

A megyében nő a gímszarvas éves terítéke, és változatlanul magas az érmes arány

 

Zala megyében a 2022/2023-as vadászati év a gímszarvas állomány hasznosítása és a mennyiségi szabályozás szempontjából átlag feletti, hiszen 8138 gímszarvast (ebből 2145 gímbikát) kell elejteniük a vadgazdáknak – tájékoztatta a Nimród Vadászújságot Lázár Attila, a Zala Megyei Kormányhivatal vadászati és halászati szakügyintézője. Mint azt a szakember elmondta, az éves vadgazdálkodási tervek számai évről évre emelkednek, ami természetesen azt is jelenti, hogy gímbikából is több elejtési lehetőség adódik.

Ami a trófeabírálaton bemutatott agancsok darabszámát illeti, 2020-ban 1441 (ebből 639 lett érmes), 2021-ben 1881 (884 érmes), 2022-ben pedig eddig 1590 gímbika trófea (ebből 880 érmes) bírálatára került sor. Az adatsorból kiviláglik, hogy az érmes arány évről évre jellemzően magas a megyében.

A vadászati törvény szerint a 230 CIC-pontot elért gímbika trófeákat be kell mutatni felülbírálatra az Országos Trófeabíráló Testületnek. A kapitális bikák elérik, sőt meg is haladják ezt a ponthatárt. 2020-ban 10, 2021-ben 14, 2022-ben pedig 6 olyan bika volt, ami elérte ezt a bűvös határt. Tehát a terítékre került kapitális bikák számát tekintve átlag alatti volt az idei bőgés.

„A zalai vadászatra jogosultakat arra biztatom, hogy összhangban a vadgazdálkodási tervekkel, törekedjenek a gímszarvasállomány jelentős csökkentésére, hiszen a rendkívül magas terményárak és a gazdák kárérzékenysége is erre készteti őket. Az alacsony szarvasállomány fenntartása elsősorban gazdasági szempontból kifizetődőbb. Nagyvadgazdálkodásunk irányát a kevesebb, de jobb irányába kell terelnünk” – fogalmazott Lázár Attila.

 

Cikk kép

A képen látható trófea is bekerült a legmagasabb pontértékűek közé a megyében. A bikát a Zalaerdő Zrt. bánokszentgyörgyi erdészetének területén, Gutorföldén ejtették el. 12,26 kilogrammos bírálati tömeggel 236,75 nemzetközi pontot kapott.