A link vágólapra másolva!
Cikk kép

Az idény kezdetéhez közeledve, vadászújságunk három természetfotósát kértük, egy-egy általuk kiválasztott kép kapcsán avassanak be bennünket a lefotózott bakok történetébe, a képek elkészítésének hátterébe.

 

2020 márciusának végén nem volt ilyen aszály, mint most. Csapadékos időjárást jósoltak egy fotózásra kiválasztott napra is. Utassy György számára ez nem jelent akadályt. Reggel, mikor felébredt, meglepetésére nem eső, hanem pár centi hó fogadta, amikor is egy Kocsér környéki gyümölcsöst tervezett bejárni.

– Gondoltam, megörökítem a virágzó, havas ringlószilvafákat. Titkon bíztam benne, hogy összefutok egy-két őzzel is. Végül sikerrel jártam, ott akadtam össze ezzel a felemás, még barkás bakkal – emlékezett vissza fotósunk. Előtte nem ismerte az őzet, jól rejtőzködött, így a találkozást talán a kései hóesésnek is köszönhette.

 

 

Cikk kép

Ezzel a másik bakkal is egy március végi cserkelés alkalmával sikerült összefutnia. Jászkarajenő környékén már több alkalommal is látta messziről elugrani a sűrűbe, de lebírálni, megfotózni nem sikerült. Mivel az évnek ebben a részében a bakok egy része már tisztít, és kezdődnek a területfoglalások, cserkelés közben – amikor György megpillantotta – az épp egy másik bakot figyelt. Így sikerült egy jó képet készíteni róla. Ez az erős, ereje teljében lévő hatos bak jól tartotta a területét, viszont a fotós a későbbiekben már nem tudott a közelébe férkőzni.

 

Cikk kép

Blaumann Ödön március elején tudott lencsevégre kapni egy különleges, torz agancsúnak ígérkező bakot, emlékezetes „vízcsepp” alakúnak jellemezte a formáját. Így már ekkor elhatározta, egy hónap múlva ismét felkeresi ezt a bizonyos vadat.

Cikk kép

Áprilisban meglepődve látta, hogy az érdekes elváltozás a letisztítás után leesett, pontosabban még barkában letörhetett, már csak a bőr tarthatta a helyén. A fotós korábban még egyetlen „ígéretes selejt” esetében sem tapasztalt ilyen változást.

Cikk kép

Mesterházi József fotósfelszerelésével felvértezve várta a leshelyen – a már elképzelt jelenetet – a verekedő bakokat, mely akcióképek készítése mindig az izgalmas témák közé tartozik. Ám a várt egyedek hosszú órák után sem érkeztek…

– Hazafelé úton vettem észre, hogy az állványom a lesen maradt, visszafordultunk érte, és a legnagyobb meglepetésemre láttam, hogy a bakok előttem vannak. Nem hezitáltam, azonnal fotózni kezdtem, pont úgy és azt, amit elképzeltem magamban – gondolt vissza a kép elkészítésére József.

Cikk kép