A link vágólapra másolva!
Cikk kép

A vadföldek növelik a terület vadeltartó-képességét azáltal, hogy táplálkozó-, búvó- és szaporodási helyet szolgáltatnak a vadnak. Mindemellett jelentősen csökkenthető általuk a vadkár a mezőgazdasági területeken, illetve az erdőtelepítésekben.

 

Halász Tibor, a SEFAG Zrt. nyugat-zselici vadászterületének vadgazdálkodási ágazatvezetője az elmúlt évek tapasztalatairól beszélt lapunknak a vadföldművelés kapcsán.

– A nyugat-zselici vadászterület 9700 ha, az erdősültsége 74 százalék, ám a mezőgazdasági területek körbeölelik a nagy erdőtömböt, ez pedig hatalmas vadkárpotenciált jelent.

A vadászterületen 500 hektár vadföldet művelünk, 2011 óta szakítottunk a klasszikus vadföldgazdálkodással, a zöld futószalaggal. Olyan növénykultúrát kerestünk, mely 365 napon át kiváló takarmányt biztosít mind a kérődző, mind a monogasztrikus vadfajaink számára. A megoldást egy pillangóskeverék jelentette, amelyet a gyártó céggel közösen kísérleteztünk ki. A vadászterületen 200 hektár található e pillangóskeverékből, 90 hektáron pedig – a „hereuntság” kialakulása miatt – klasszikus vadföldi növényeket (kukorica, cirok, repce, zab, búza) termesztünk, 210 hektáron pedig a védett gyepeinket tartjuk folyamatosan jó állapotban.

Túl azon, hogy mind az 5 nagyvadfaj szívesen táplálkozik a keverékeken – még a hó alól is kikaparják a friss hajtásokat –, e kultúrák nagy mennyiségű, kiváló takarmányt nyújtanak, jól tűrik a szárazságot, és telepítésük nem kerül többe hektáronként, mint a kukoricáé, de azzal szemben ez a vadföld 3-4 évig fennmarad. A második évtől a ráfordítás rendkívül alacsony, egyes esetekben például a növekményt értékesítve, semmibe sem kerül a gazdálkodónak.

Az Országos Magyar Vadászkamara által meghirdetett Országos Vadgazdálkodási Alap pályázata kiírásának megfelel, így támogatott lehet a telepítése is, ezenfelül még zöldítés támogatása, illetve fehérje-takarmánynövény támogatása is igényelhető rá.

Ezeknek a támogatásoknak köszönhetően sok vadkárnak kitett, az erdőtömbbe beékelődő mezőgazdasági táblát – a föld használójával közösen – telepítettünk be e kultúrákkal, ezáltal csökkentve a vadkárt, növelve a táplálkozóhelyek nagyságát, mintegy kifutó területként kezelve a keverékeket. További hozadéka a gazdákkal közösen telepített vadlegelőknek, hogy a mezőgazdasági termelőkkel azóta jelentősen javult a kapcsolatunk, ami a vadkár rendezésénél nagy előnyt jelent.

Cikk kép