A link vágólapra másolva!
Cikk kép

Eseménydúsnak volt mondható a közelmúlt a „városi őzek” táján. Két helyszínen is mentettek őzeket Budapest területén.

 

Bejárta az internetet, majd megjelent a bulvármédiába is az az amatőr felvétel, amelyen egy weimari vizsla szaladgál a Széchenyi-hegyen, majd egy szenvedő őzet mutat a kép, amelyet a történet szerint ez a kutya kapott el és „marcangolt szét”. A felvételt készítő hölgy felháborodva számol be arról, hogy miután elkergette a kutyát, hiába próbált segítséget kérni az őz megmentésére, 2 órán belül nem jött senki a helyszínre, ami után ő is elment onnan. Pedig hívta az állatkeretet, a vadasparkot, az állatmentőket, az önkormányzati rendészetet, a nemzeti parkot, az erdészetet és a rendőrséget...

Az eset pontos részleteit nem ismerjük, így nem tudunk véleményt alkotni róla, de általánosságban azt lehet javasolni annak, aki ilyesminek a szemtanúja, hogy a rendőrséget értesítse, ahol tudni fogják, hogy kinek mi a dolga az ügyben. A kutya gazdáját biztosan keresni fogják, mert felelősséggel tartozik a gondozásában lévő állatért.

Azt ugyan nem tudjuk, hogy a fenti ügyben miért nem érkezett segítség a hölgy által megjelölt időszakban, de azt igen, hogy a bajba jutott állatok mentésére a rendőrség mellett a katasztrófavédelem és a hatóságok által segítségül hívott hivatásos vadászok is rendelkezésre állnak, sokszor komoly apparátussal vonulnak ki, hogy megmentsenek egy őzet vagy más állatot. Például az alábbi két eset is azokban a napokban történt, amikor a Széchenyi-hegyen a kutyatámadás.

A Duna budapesti, belvárosi szakaszán próbált sikertelenül partra jutni egy őzbak. A kiérkező rendőrök mellett a helyszínre sietett Lehotzky Pál hivatásos vadász, állatorvos is, aki partra segítette a végtelenül legyengült állatot, majd pokrócba bugyolálva elszállították egy erdős, nem lakott területre, ahol szabadon engedték.

Másnap újra őzmentés zajlott, ezúttal Gazdagréten, ahol egy esővízelvezető csatornába esett egy bak. Szerencsére a mentésére leereszkedő Lehotzky Pál és az őz sem esett bele abba a mély aknába, ami mellett kimerülten hevert az állat. Nem volt veszélytelen a kihozatala, mert a csatorna alján csúszós sár volt, így egy rossz mozdulat miatt mindketten belezuhanhattak volna a hét méter mély aknába. Végül ez a történet is azzal zárult, hogy a vad visszakerült a természetes élőhelyére.

A mentésről készült videó az alábbi linken megtekinthető:

https://www.youtube.com/watch?v=5uoi5hxCXJU&t=38s

Cikk kép