A link vágólapra másolva!
Cikk kép

A legtöbb esetben a vadászok kiszorulása a vizes élőhelyek közvetlen közeléből magával hozta a libavadászatokkal kapcsolatos rejtőeszközök mellett a speciális lőszerek és kiegészítők iránti igényt is.

 

Általános vélekedés, ha lövéseinket 30–40 méteren belül tartjuk, akkor megfelelőek a hagyományos 34–36g töltetű 3,5 mm sörétátmérővel rendelkező lőszerek is. Azonban a mezőgazdasági területeken folytatott vadászat során a magunk és eszközeink elrejtése mellett a megnövekedett távolság leküzdése okozza a legnagyobb kihívást. A lőszer szempontjából fő kérdés minden esetben, hogy a nagyobb söréttöltet és sörétszemátmérő mekkora előnyt jelenthet, ha a lőtáv növekszik.

Az egyik szempont a fizika oldaláról történő megközelítés. Mivel a patronok nyomása nem léphet túl egy küszöbértéket, a söréttöltet növekedésével a sörétraj kinetikus energiája nő, viszont az elérhető sebessége csökken. A speciális égésű lőporoknak és fojtásoknak köszönhetően ezt bizonyos mértékben tudják kompenzálni. Elmondható, hogy míg egy jó minőségű 12/70-es, 36 g töltetű patron töltetének sebessége 410–430 m/s, addig a 12/76-os, 50 g töltetű patron töltetének sebessége 380–400 m/s között van. A nagyobb töltet által szolgáltatott energiatöbblet 10–15 méterrel tolhatja ki a hatásos lőtávot, de a sebességértékek csökkenésével és a megnövekedett visszarúgással mindenképp érdemes számolni.

A sörétszemek javasolt átmérője szempontjából is megoszlanak a vélemények. Általában elmondható, hogy 3,5 mm-t tekintjük alapnak, de liba vadászatához gyakran a 4 mm-es sörétet választják a vadászok. Itt mindenképp érdemes tisztában lenni azzal, hogy a nagyobb szemű sörétből a patronban kevesebb szem fér el, és szórás szempontjából – a cső szűkítésének függvényében – nagyobb távolságon több lefedetlen felületrész maradhat. Ha tehát 4 mm-nél nagyobb szemű sörétet választunk, sok esetben a lőtávolság fokozásával ellentétes hatást váltunk ki, hacsak szerencsés esetben egy-egy nagyobb energiájú sörétszem nem épp a megfelelő helyen találja el a vadtestet.

Léteznek még különleges felépítésű, kifejezetten távolsági sörétlövésre tervezett patrontípusok. Ezeknél a közepes söréttöltet (33–40 g) mellett speciális sörétszembevonattal és különleges fojtáskialakítással érik el a kitolt hatásos lőtávot.