A link vágólapra másolva!
Cikk kép

El kell fogadnunk, hogy testfelépítésünk tekintetében mindnyájan mások vagyunk. Még két, teljesen hasonló magasságú ember esetében is elképzelhető, hogy az egyik kiváló eredményeket ér el például egy sörétes puskával apróvadvadászaton, míg a másik ugyanazzal a fegyverrel, csupán az arcformájának és ujjhosszának eltérései miatt, elmarad az eredményességben.

 

Teljes és tökéletes illeszkedés esetén egyértelműen felismerhető a teljesítmény növekedése. Kevés annál bosszantóbb dolog van, ha egyébként tökéletes állapotú sörétes vagy golyós puskánk valamilyen okból nem áll kézre. Kisebb a gond, ha ez csak kellemetlen érzést kelt, de ha emiatt rendszeresen hibázunk is vele, megfontolandó, hogy szakemberhez forduljunk segítségért.

Első lépésként érdemes felméretni a hibázás fő okát. Ilyenkor a szakember a lövéskor megszokott pozícióban a vállunkba felvett puskával együtt kívülről figyel meg minket. A felméréskor a tusa hosszát, az elsütőbillentyű pozícióját, a pofadék magasságát, sörétes fegyvereknél pedig több egyéb apróság mellet főleg a csősin elhelyezkedését figyeli meg a szemtengelyhez képest.

Csak részigazság, hogy ha a könyökhajlatba helyezett tusatalp mellett a mutatóujjunkkal elérjük az elsütőbillentyűt, akkor minden rendben van a tusa hosszával. Valóban van összefüggés, de éppoly fontos, hogy a tusanyakat lövés előtt megmarkolva, képesek legyünk mindig ugyanúgy elérni mutatóujjunkkal az elsütőbillentyűt vagy billentyűket, a vállunkban minden felvételkor ugyanúgy helyezkedjék el a puska, és a pofadékon szintén ugyanúgy helyezzük el arcunkat.

Golyós puskáknál a tusa hosszából való levágás vagy egy vastagabb tusatalp felhelyezése segít a problémán; esetleg a sokkal nehézkesebb utólagos betoldás előtt érdemes megvizsgálni a távcső hátrább vagy előrébb helyezésének lehetőségét.

Cikk kép