A link vágólapra másolva!
Cikk kép

Ez a kérdés gyakran felvetődik a mai fácánvadászat méltatóinak, illetve bírálóinak körében is

 

Az egyre növekedő vadászati igényeket napjainkban már igen nehéz, bizonyos lépték felett pedig szinte lehetetlen kiszolgálni. Még a legjobb alföldi vadászterületek sem rendelkeznek akkora fácán állománnyal, hogy teljes egészében vadmadárral lehessen lebonyolítani a vadászatokat.

A Tószegi dr. Bay Béla Vadásztársaság évente mintegy két és félezer vegyes ivarú, előnevelt fácáncsibét vásárol, amelyeket félvad módszerrel nevel tovább egy nagyságrendileg 55 hektáros vadföldrendszer területén.

Cikk kép

-Nagy kihívást jelentett idén a nevelés előkészítése, ugyanis a nyári nagy meleg mindenre hatással volt. A nagy sokára megérkezett eső azonban életre keltette a vadföldekbe vetett szudáni füvet, valamint komoly itatórendszert állítottunk fel a folyamatos vízutánpótlás megoldására. A normalizálódott időjárás, a kiváló minőségű takarmány és az új itatórendszer hatékonyságának köszönhetően a madarak testi fejlődése és tollváltása a megfelelő ütemben zajlott – mondta el a Nimródnak Ábel László hivatásos vadász.

A vadászati hasznosítás általában a kihelyezett egyedszám 30-40%-a, így a vadásztársaságnál ezek a fácánok szolgálják a természetes állomány visszapótlását is. A madarak kezdettől fogva szabadon vannak a vadföld rendszerben, így bizonyíthatóan élet- és szaporodóképesek.

 

 

Cikk kép

A szakszemélyzet minden évben figyelemmel kíséri az előző idényből maradt fácántyúkok szaporodását. Az utónevelő területén általában 20-25 fészek található, ezek nincsenek kitéve a kaszálás és a legeltetés hatásainak. Egy tyúk átlagosan 5-6 csibét vezet. Érdekes megfigyelés kötődik a különböző színváltozatú tyúkok és azok csibéinek színezetéhez. 2018-ban 2 fekete tyúk (angol sötét vadászfácán) 11 csibét vezetett, amiből 9 fekete volt és 2 normál színű. 2020-ban egy normál színű tyúk 6 csibéjéből 3 normál és 3 fekete volt. A szülők eltérő színváltozatai a szaporulatnál is jól megfigyelhető.

Cikk kép