A link vágólapra másolva!
Cikk kép

A cikk címe pláne igaz, ha a magas szintű lövészeti tudás elsajátítása közben és általa egy kiváló időtöltésre és jó társaságra lelünk

 

Lőoktatók és hivatásos vadászok hosszan tudják kritizálni a hazai vadászati lőkészség színvonalát, egyöntetű véleményük szerint a gyakorlásra, a fegyver általános megismerésére és a saját puska speciális tulajdonságainak elsajátítására rendkívül kevés időt áldoz a magyar vadászok többsége. Ráadásul azt is gyakran megfogalmazzák tanácsként, hogy ha van rá mód, ne a hagyományos lőtéri pozícióban gyakoroljanak, mert a vadászat során sem adott feltétlenül, hogy kényelmesen letámasztott és lőzsákokkal kipárnázott helyzetből, hosszas előkészületek után engedjék el a lövést. Inkább olyan szituációkban és testhelyzetekben érdemes gyakorolni a szakemberek szerint, amelyek a leginkább hasonlítanak a vadászat adta körülményekhez. Például a legtöbb esetben nincs határtalan idő az elbírálásra, célzásra, kibiztosításra és lövésre, ahogy arra sincs tekintettel a vad, hogy a les jó oldalán jelenjen meg, attól függően, hogy jobb- vagy balkezes a rá leselkedő vadász. Mindezért a vadászatra való lőtéri felkészülésnek is úgy van értelme, ha a komfortzónánkat elhagyva gyakorlunk. Persze itt is igaz az, ami a vadászatban a zsákmány értékével kapcsolatban: sokkal többet ér egy kifacsart testhelyzetből, néhány másodperc felkészülési idővel elért találat, mint amit kényelmes és stabil pozícióból, hosszas készülődést követően könyvelhetünk el. Több munka és áldozat van mögötte, így nagyobb az öröm és az általa megszerzett tudás is.

December 18-án, vasárnap rendezett IPRF (International Precision Rifle Federation) lövészversenyt a ProShooting Lövész Egyesület a neszmélyi lőtéren. Simonyi Ottó, lapunk állandó szerzője és lövészeti szakértője hívott meg minket az eseményre, mert nem titkolt célja, hogy minél több vadász képezze magát a lövészet terén is, hiszen ennek köszönhetően rengeteg hibás lövést, sebzést és balesetet lehet elkerülni.

A ProShooting Lövész Egyesület immár 2 éve szervez versenyeket, amelyek kínálatát idén egészítették ki az IPRF szakági megmérettetésekkel. Tógyér Imre, a szakág megbízott elnöke és a verseny rendezője elmondja, hogy Franciaországban, idén augusztusban megrendezett első világbajnokság tapasztalatait felhasználva kezdték el itthon a felkészítő versenysorozatot. A vb-n látott eszközök és felszerelések, valamint a profi lövészek módszerei adták az inspirációt, hogy a magyar lövészek is bekapcsolódjanak a nemzetközi mezőnybe. Az itt alkalmazott szabályok, akadályok és célok mindenben megfelelnek a nemzetközi versenyeken használtaknak.

Cikk kép


Simonyi Ottó is indult a versenyen, így amikor ő került sorra, mintegy demonstrációként mutatta be számunkra, amit előtte mondott el a soron következő akadályról. Ilyen volt például az a lépcsőzetes akadály, amelynek mindkét oldalán 4 lőpozíció volt, és minden versenyzőnek a gyenge oldaláról is kellett lőnie.

Beszélgetés közben azt is elárulta Ottó, hogy a versenyzők többsége vadász, akik az itt használt puskáikkal űzik a vadat. Mint elmondta, a látszat picit csal, mert bár csupa szépen felépített precíziós puskát láthattunk, de ezek közül több közel sem olyan drága, mint egy középkategóriás hagyományos vadász ismétlőfegyver. Erre azonnal kapta a kérdést, hogy ha egy vadász bejelentkezne az ősöreg ZKK-val, hogy elinduljon a versenyen, bíztatná-e erre. Meglepő válasza az volt, hogy nagyon is, mert bár világbajnokságot nyerni nincs sok esélye egy olyan fegyverrel, de a fejlődésre, saját maga legyőzésére és egy támogató közösséghez való csatlakozásra biztosan van.

A verseny után ebéd és eredményhirdetés következett, majd végezetül a következő verseny témáját és időpontját is megbeszélték. December 29-én kifejezetten vadászat lesz a téma: álló- és futóvadlövészet és koronglövészet.

Cikk kép
Cikk kép
Cikk kép
Cikk kép