A link vágólapra másolva!

Az év kiemelt vadászati eseményei közé nőtte ki magát a Szalonka Szeminárium, amelyet idén 11. alkalommal tartottak meg a szervezők.

Egyfelől nagyon könnyű egy rendezvényről tudósítást írni, hiszen csak fel kell sorolni róla az információkat, illetve néhány jellemző mozzanat leírásával érzékeltetni kell a hangulatot. Sokszor rutin szerint megy ez, így az olvasók otthonosan érezhetik magukat a beszámolók megszokott szerkezete, ritmusa és szóhasználata közben.

De írásban átadni egy-egy különleges összejövetel hangulatát már nem is olyan könnyű, mert vannak érzések, amelyek csak a helyszín atmoszférájában élhetők meg. Néhány jó fotó persze segíthet ezen, hiszen a résztvevőkön látszik, hogy mennyire élvezik, ha tartalmas, izgalmas és arányosan megtervezett műsor szórakoztatja őket, akik barátok, rokonlelkek társaságában vannak. Márpedig a szalonkavarázs olyan „betegség”, amely egymás számára ismeretlen vadászokat is egy pillanat alatt képes sors- és bajtárssá tenni. Nos, pont erről szól a Szalonka Szeminárium.

 

Cikk kép

Nézzük hát, hogy mit tudunk még az idén május 26-án 11. alkalommal megrendezett Szalonka Szemináriumról. A történetéről érdemes felidézni, hogy egy vadászbaráti társaság, akik a csolnoki Gete Vadásztársaság soraiból szerveződtek, nagy lelkesedéssel vesznek részt az Országos Magyar Vadászati Védegylet által koordinált szalonka monitoring programban, és eme lelkesedésük abban is megnyilvánul, hogy minden évben összegyűlnek, megbeszélik az adott év mintavételezési időszakának tapasztalatait, közben szakértőktől előadásokat hallgatnak meg az erdei szalonkával kapcsolatos kutatásokról, illetve étel különlegeségekkel és finom italokkal színesítik az együttlétet. Idővel kuratóriumot hoztak létre, amely szervezi a Szalonka Szeminárium eseményeit, illetve eldönti, hogy az adott évben ki kapja a szakmai díjat. A hagyományok közé tartozik, hogy az esztergomi Prímás Pince Étterem séfje a feltálalt különleges vadételekről, azok elkészítéséről részletes előadást tart a vendégeknek. Az évek alatt egyre többen csatlakoztak a rendezvényhez az ország minden tájáról. Közben fejlődött a program, tavaly volt az első alkalom, amikor vadászképzőművész állított ki a műveiből, illetve tartott előadást a művészetéről. Az úttörő Boros Zoltán festőművész volt, aki humoros és izgalmas előadásával adott hátteret a képeinek.

Az idei, 11. alkalom hozta el azt az ugrást a szeminárium életében, amely a folyamatosan fejlődő programot beemelte a magyar vadászati rendezvények élvonalába. Dr. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes lett a fővédnöke, a partnerek között megjelent az Országos Magyar Vadászati Védegylet, az Országos Magyar Vadászkamara, a Vadászati Kulturális Egyesület és a Magyar Falu Program. Köszöntőt mondott Erős Gábor, a térség országgyűlési képviselője.

Cikk kép
Cikk kép

Anda Bálint főszervező, a Gete Vadásztársaság elnöke konferálta végig a rendezvényt, így vendéglátóként először Pechtol Jánosnak, az Országos Magyar Vadászati Védegylet ügyvezető elnökének adott szót, aki elmondta, hogy a szalonka monitoring programban tevékenykedő félezer vadászatra jogosultnak elemi érdeke, hogy mindenki a szabályoknak megfelelően végezze a mintavételezést, mert ez jelenti a lehetőséget arra, hogy a ma vadászai is átélhessék a szalonkavarázs semmihez nem fogható élményét. Ráadásul ez a program jó hírét viszi a magyar vadászoknak a nagyvilágban, mert a fegyelmezett mintavételezésnek köszönhetően jelentős mértékben járulunk hozzá a nemzetközi kutatásokhoz.

Cikk kép

Idén a képzőművészeti kiállítást és előadást Kun Edit festőművész prezentálta, aki bepillantást engedett a résztvevőknek az alkotásai elkészítésének hátterébe, szellemiségébe. A színvonalas műsorelemet egy ajándékkal is megfejelte a művésznő, amikor különleges, könyv alakú tortát adott át a vendégeknek, amelyet maga díszített fel egy festménnyel.

Cikk kép

A szakmai előadást Owen Williams tartotta, aki az Egyesült Királyságban végez kutatásokat az erdei szalonka élőhelyi adottságaival kapcsolatban, illetve egymaga annyi szalonka gyűrűzését tudhatja magáénak, mint amennyi összesen történt Magyarországon. Az előadásban közreműködött dr. Schally Gergely, aki közismert az erdei szalonkával kapcsolatos kutatásiról és a Szalonka Szeminárium szakmai felelőse is egyben.

Cikk kép

Ezután egy teljesen új programelem következett, amely eddig még nem volt szeminárium történetében. A Vadászkamara Kürtegyüttes játszott el több szignált, amelyek a többszörös Európa-bajnok formáció magas szintű tudása és a helyszín akusztikája miatt elképesztő erővel szólaltak meg.

Cikk kép

Utolsó formális programpontként pedig, hagyományos módon Horváth Csaba kurátor adta át a Szalonka Szeminárium szakmai díját, amelyet ezúttal prof. dr. Faragó Sándor, a Soproni Egyetem rector emeritusa vehetett át.

Cikk kép
Cikk kép
Cikk kép
Cikk kép
Cikk kép

Mindezen események előtt, a szünetekben és utánuk pedig élénk beszélgetések zajlottak az asztaloknál, ahol a magyar vadászati közélet ismert szereplői, illetve egyszerű szalonkaszerelmes vadászok élvezték egymás társaságát és a felszolgált finomságokat.

Végül volt tombola is, amelyet Erdélyi Tamás kurátor vezényelt le, és ennek során a Nimród tudósítója egy szalonkasíppal lett gazdagabb.