A link vágólapra másolva!
Cikk kép

Manapság már a lőszervásárlást is komoly kutatómunka előzi meg, és most nem arra kell gondolni, hogy milyen gyártmányú puskához milyen lőszert használjunk. A fő kérdés az lett, hogy mi az, ami beszerezhető.

 

Bizonyára nem lesz újdonság sokak számára, hogy manapság macerás dolog lőszert beszerezni. Macerás alatt azt értjük, hogy gyakran fogy ki a készlet, vannak márkák és típusok, amelyeket hónapok óta nem lehet kapni, valamint az árak meredeken mennek felefelé. Ez a probléma minden vadászt érint, de eltérő módon. Vannak, akik régóta a bevált lőszert használják, nem tervezik a változtatást, és jelentős tartalékokat halmoznak fel belőle, így csak akkor jelentkezik a gond, ha fogyóban van a készlet. Nem így vannak azok, akik még kísérleteznek, keresik a legjobbat, ami a puskájuknak a legmegfelelőbb, és a vadban is megnyugtatóan gyakorolja a hatását. Ráadásul a keresők legtöbb esetben kezdők, akik lőtéri gyakorlatot is terveznek, de a szívük sajog minden lövésnél, mivel a hiánycikknek számító és egyre dráguló lőszert fogyasztják. Igen, tudjuk, hogy gyakorolni az olcsó kiskaliberekkel érdemes, de nem árt mellette a vadászatra használt puskával és lőszerrel is megtenni, mert annak sajátosságait nem fogja elárulni a .22 LR.

Sako Super Hammerhead típust használok .308-as kaliberben. Januárban még 700 forintért vettem darabját, ami áprilisban már 980 Ft volt. Eddig nem volt gondom vele, de látva az eddigi eredményeket, a vadban okozott sebeket, azt gondoltam, hogy próbálkozni kéne egy durvább lőszerrel is, mert egy picit szelídebbnek ítélem annál, ami az erősebb felépítésű vadat is biztosan helyben marasztja. Egyik ismerősöm tanácsolta a Hornady Precision Huntert, de amikor telefonon érdeklődtem utána, mindenhol az derült ki, hogy az fogyott el a leghamarabb, hónapok óta nem kapni. Mások tanácsát is meghallgattam, majd sorra felsültem, mert ahogy a vadászboltosok elmondták, az olcsóbb, de jobb lőszereket százasával veszik a vadászok.

Van egy 6,5×55-ös kaliberű puskám is, amihez Norma Alaskát szerettem volna venni, de annak is meredeken felment az ára, és nagyon nehéz beszerezni. Mivel azt csak most terveztem csatasorba állítani, így marad még a szekrényben, remélve, hogy normalizálódik a helyzet, majd akkor előveszem.

A reményem pedig abból táplálkozik, hogy amikor piaci rés alakul ki, általában megérkezik rá az ajánlat is. Például nem tartom ördögtől való dolognak, hogy egyszer legyen magyar vadászlőszer is a kínálatban…