A link vágólapra másolva!
Cikk kép

Nagyon nehéz téma, hogy miként adjunk hangot a véleményünknek az internetes közösségi oldalakon vagy a médiában.

 

Hiszen ha egy vadász rendszeres látogatója és fogyasztója ezen információs csatornáknak, akkor óhatatlanul rá is hat az a mentalitás, ami ott uralkodik. Pontosabban itt, hiszen ezeket a sorokat is egy internetes felületen olvashatják. A Nimród persze igyekszik úgy megválogatni a témáit és a hangvételét, hogy ne adjon teret a virtuális lincselésnek, gyalázkodásnak, hanem a hagyományos vadászati kultúránk szellemiségét és etikai normáit képviselje modern kommunikációs eszközökkel.

Erre buzdítjuk az olvasóinkat is, mert minden emberi közösségnek árt, ha a tagjai folyamatos és öncélú konfliktusokat vívnak egymással, a vadászok közösségének pedig ezerszeres károkat okoz, hiszen a szenvedélyünk amúgy is érzékeny és sokat támadott. Márpedig az a közösség, amelyik kénytelen a társadalom szemében folyamatosan bizonyítani a létjogosultságát és hasznosságát, képtelen az önvédelemre, ha nem egységes, és belső harcok kötik le az energiáit.

A vadászetika része, hogy egymással szemben mindig tiszteletet mutassunk, ami nem pusztán egy elvont kulturális elvárás, hanem konkrét szakmai és biztonsági vonatkozásai is vannak. Egy ország vadállományának felelős kezelését nem lehet gyűlölködő hangulatban kialakítani és fenntartani, valamint az élet kioltására alkalmas puskák használata is átlagon felüli fegyelmezettséget és kiegyensúlyozott mentális állapotot igényel.

A szélsőséges megnyilvánulások szerencsére még kisebbségben vannak. Mégis néha azt látjuk némely vadász hozzászólásaiban, hogy alapvető indulatkezelési problémái vannak. Mivel ezek az esetek feltűnőek, könnyen rossz fényt vethetnek ránk a külvilág és a magunk szemében is.

Mindemellett a nem szélsőséges, nem gyűlölködő megnyilvánulásokkal is lehet gond, etikai kifogás, hiszen kulturált hangnemben is lehet felszínes és káros véleményeket megfogalmazni. Ha például a média és a közösségi oldalak felkapnak egy vadászattal kapcsolatos eseményt, akkor legalább mi, vadászok tartsuk magunkat ahhoz, hogy arról csak és kizárólag hiteles és teljes körű információk alapján alkotunk véleményt.

Nem könnyű elvárás ez, hiszen a népítéletnek és a közösségi lincseléseknek óriási ereje van, aminek nehéz ellenállni. De ha ezt nem tesszük meg, akkor bizonyságot adunk arról, hogy a vadászathoz szükséges átlagon felüli fegyelmezettségnek és kiegyensúlyozott mentális állapotnak már nem vagyunk a birtokában…