A link vágólapra másolva!
Cikk kép

Tombol a nyár, itt az őzek üzekedésének ideje és ezzel együtt folytatjuk – az aktualitások mellett – futó sorozatainkat is.

Angolszász út helyett irány Gyulaj – így folytatódik a Csergezán Pál grafikus, illusztrátor, festőművész születésének századik évfordulója jegyében életre hívott cikksorozatunk, amelyben arra is felhívjuk olvasóink figyelmét, hogy szeptember 14-én Csergezán 100 emlék-rendezvényre kerül sor Sopronban.

Hogy mi a közös nevező egy küszöbben, egy kanban és egy kirúgásban, azt pedig a lap egykori főszerkesztője, Cseke – Csekő Sándor életét bemutató sorozatunkból tudhatják meg.

Szigeti Edit kolléganőnk a Nádler Herbert Vadászati Egyesületnél járt őzbaknézőben, erről is beszámolunk. 

3 kérdés 3 válasz rovatunkban ezúttal Fejes Lászlót, az Országos Jótékonysági Vadászat Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetőjét kérdeztük.

Az örvös galamb egyre erősödő urbanizációs hajlama és vonulási jellemzőinek megváltozása miatt új feladatok elé állítja a vadgazdálkodókat. E témában értekezik lapunkban Sárközy Áron, prof. dr. Jánoska Ferenc, dr. Sándor Gyula és dr. Bende Attila.

Augusztusi lapszámunkban Apró vízi vándorok és a puskaszó címmel Kovács Márk Ferenc kollégánk ad átfogó körképet a vadrécékről és a szárcsáról.

Acélsörét kontra ólomsörét. Gyakorlati tapasztalatok az új szabályozás fényében, Puskás Nándor, a Hajdú-Bihar vármegyei vadászkamara sportvadász alelnökének tollából.

A szarvaslétszám kapcsán indított vitafórumunk tizennegyedik hozzászólója Kása Róbert István okleveles vadgazda mérnök. Várjuk olvasóink hozzászólását az info@nimrod.hu címen.

Elülni látszik a vadkárügyi vihar? Augusztusi lapunkban erről is szót ejtünk, továbbá az őzgidamentésről és -jelölésről is az Illancs-Bácskai Vadgazdálkodási Tájegységben.

Augusztusi lapunkban Bambi eredetileg a mi őzünk volt címmel prof. dr. Sugár László és Tóth Csaba PhD tanmeséjét is olvashatják az európai őz és a fehérfarkú szarvas közötti különbségről.

Éltető hagyományaink sorozatunk következő részében a vitakultúráról értekezik lapunk főmunkatársa, Békés Sándor.

Júliusi interjúnkat Tomecz Nándorral, a 2024-es Hivatásos Vadászok Országos Szakmai Versenyének győztesével készítettük.

Jogilag mikor kezdődik a vadászat? A biztonságos és jogszabályoknak megfelelő lőfegyverkezelés jogi hátterének áttekintésében segít jogi szakértőnk, dr. Makai Krisztián.

A Nimród Vadászújság szerkesztőségének csapata július első felében látogatást tett a németországi Isny im Allgäuba, ahol a Blaser cégcsoport gyárát tekintettük meg. Fotós élménybeszámolónk augusztusi lapunkban.

Szerkesztőnk, Kókai Márton pedig a Blaser 2.0-ás karbon lőbotját tesztelte, és osztja meg tapasztalatait.

A kalibereket bemutató lexikonunk következője a .30-06 Springfield, de szemrevételeztük a Beretta BRX1-et is.

Dr. Sánta Ákos történelmi cikkében azt mutatja be, milyen volt a számszeríjhasználat a vadászatban.

Irodalmi rovatunkban Németh Tamás írását Boros Zoltán grafikái keltik életre.

Augusztusi portrénkat Rehor Ferenc hivatásos vadászról, továbbá Merczel István erdőmérnökről készítettük.

A vadászszobákat bemutató sorozatunk következő részében szerkesztőnk Rényi Károlynál járt, Kecskeméten.

Augusztusi lapunkban Beck Antal osztja meg gondolatait Hidvégi Béla „Milyen messzire lőjünk – és mivel?” című reakciója kapcsán.

Júniusi lapunkkal kezdődően képletesen végigjárjuk az „Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállítás támogatásával megvalósult tárlatokat, harmadikként mutatkozik be a Somogy vármegyei vadászati kiállítás.

A hollandok „Csergezánja” címmel meséli el dr. Koncz István a Rien Poortvliettel való levelezése különös történetét.

A Nimród Fórum tizennyolcadik állomásának a festői szépségű fehérvárcsurgói Károlyi-kastély lovardaépülete adott otthont.

ÖrömPörkölt gasztronómiai rovatunk e havi étele: vadlibaleves, egyenesen Révfülöpről.

Írjon verset a vadászatról! Nyerjen Sólyom-díjat! A pályaműveket augusztus végéig várjuk. Részletek az idei irodalmi pályázatunkról az újság mellett honlapunkon is!

Tartsanak velünk hónapról hónapra a Nimród Vadászújság hasábjain!