A link vágólapra másolva!
Cikk kép

Lapunknak Galamb Gábor, a Kaszó Zrt. vezérigazgatója és Dégi Zoltán Géza, a NEFAG Zrt. vezérigazgatója számol be a barcogás kezdeti szakaszáról.

 

„A Kaszó Zrt.-nél 40 dámbikát hozatunk terítékre egy idényben, október 10-ig 9 lapátos esett, ez megfelel az elmúlt évek tendenciájának. Az már most látszik, hogy a trófeatömegek - ahogy idén a gímbikáknál is tapasztaltuk - legalább 10 százalékkal gyengébbek a vártnál. A jelenleg terítékre került lapátosok trófeatömeg átlaga 3 kilogramm körül mozog, a legnagyobb 3,60 kilogramm. A komolyabb bikák tehát még váratnak magukra, igazán a barcogás sem indult be. Tegnap este, illetve ma reggel már jobban szólt az erdő. Szándékaink szerint október 20-22-ig terítékre tudjuk hozatni azt a mennyiségű bikát, amit szeretnénk, vendég van rá, a többi már csak vadászszerencse kérdése.

Idén nem reménykedem rekord trófeatömegű dámbika elestében, noha az elmúlt 3 évben mindhárom esztendőben megdöntöttük az éppen aktuális rekordunkat, az abszolút csúcs - a valaha volt legnagyobb Kaszón esett dámbika trófeatömege - egyébként 4,65 kilogramm. Több 4 kilogramm trófeatömeg feletti bikát figyeltünk meg idén is, majd meglátjuk, milyen fajsúlya lesz az agancsoknak, de az aszály egyértelműen negatívan befolyásolta az agancsfelrakást.

A vendégkörre vonatkozóan azt mondhatom, hogy a gímbika idényhez viszonyítva arányaiban több a hazai vendég, de még a dámbikák esetében is meghatározóak a külföldi, főleg a németajkú – német, osztrák, svájci – vendégvadászok” – mondta el a vezérigazgató.

Dégi Zoltán Géza, a NEFAG Zrt. vezérigazgatója pedig az alábbiakról tájékoztatta a Nimród Vadászújságot: „A NEFAG Zrt. Pusztavacsi Erdészetének vadászterületén 2022/23-as vadászidényben 204 dámbikát tervezünk elejteni, amiből a felét, kb. 100 egyedet szeretnénk barcogásban terítékre hozni. Az idei aszályos év hatásai a trófeatömegekben is érezhetőek, az előző évhez képest az átlagtömeg csökkent, illetve a legnagyobb trófeatömeg is elmarad a megszokottól. Az előző barcogásban elejtett bikák átlagéletkora 9 év, az átlagos trófeatömege 3,6 kilogramm volt.  Az átlagéletkor várhatóan az idén is hasonlóan alakul, a trófeák átlagtömege viszont az eddigi tapasztalatok szerint 0,3-0,4 kilogrammal alacsonyabb lesz. A mért trófeatömegek nagyjából egyeznek a terepen becsülttel, de feltűnően magas arányban esnek rendellenes trófeaalakulású lapátosok. Az idei eddigi legnagyobb bika még nem került bírálatra, agancstömege mintegy 4,5 kilogramm. A legnagyobb pontszámú lapátos becsült pontszáma 200 CIC pont”.

 

Cikk kép