A link vágólapra másolva!

fotó: Botár Gergely, Kókai Márton


Az idei Országos Vadásznap a nyár egyik legmelegebb napján zajlott. A résztvevők így bizonyíthatták, hogy a vadász nem kényes fajta, hiszen mindenféle időjárási viszonyok között képesek mozdulni, ha a szenvedélyéről van szó.

 Augusztus 26-án, szombaton került sor az idei Országos Vadásznapra, amely a Tatabánya-Csákányospusztán található Vértes Kapuja Rendezvényközpontban, az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) Komárom-Esztergom vármegyei Területi Szervezete szervezésében várta az érdeklődőket.

Az idei rendezvény, a szokásokhoz híven, az év egyik legjelentősebb vadászati eseménye volt, amelyen megjelent a szakma színe-java, az érdekképviseleti szervezetek képviselői, állami és önkormányzati vezetők, illetve az érintett hatóságok, tudományos szakterületek és civilek is képviseltették magukat. Mindez persze sokaknak unalmas hír lehet, pedig manapság fontos üzenete van annak, hogy egy országban milyen támogatottságot élvez a vadászat és vadgazdálkodás. Erre utalt köszöntőjében Jámbor László, az OMVK elnöke is, aki elmondta, hogy kevés olyan országos rendezvény van, ahol ilyen széles körben fogadják el a meghívott vendégek a felkérést. A vadásznap megáldása nyitotta az eseményt, amelyet a Hangvadász Kürtegyüttes szignáljai tettek színesebbé.

Időszerű, életszerű és ésszerű jogszabályi változások

A vadásznap ünnepélyes megnyitóján felszólat dr. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, aki ezen a rendezvényen is beszámolt a vadászatot és vadgazdálkodást érintő változásokról. A 11 pontot érintő felsorolás már terjedelmében is mutatja, hogy a közelmúltban folytatódott az az évek óta tartó munka, amely a magyar vadászati és vadgazdálkodási hagyományokra építve, mégis a lehető legkorszerűbb jogszabályi közeget igyekszik megteremteni hazánkban. A változtatásokat a vadászkamarával és az Országos Magyar Vadászati Védegylettel folytatott egyeztetések során tervezték meg, az időszerűség, az életszerűség és az ésszerűség betartásával, tekintettel a józan észre és a természet rendjére. A változásokat érintő területek voltak a vad-gépjármű ütközés felelőssége, a mező- és erdőgazdasági vadkár eljárásrendje, az ifjúsági vadászat bevezetése, a hangtompítók és elektronikus célzóeszközök használatának kiterjesztése, a trófeabírálat szabályai, külföldiek számára a vadászati engedély területi hatályának kiterjesztése, a vadászfegyvertartás és fegyvervizsgáztatás feltételei, a vadászjegy igénylésének lehetősége magyarországi állandó lakcím nélkül is és a Nimród Vadászújság ingyenes elérése a határon túliak számára.

Kulturális misszió

Kovács Zoltán államtitkár, a Nimród Vadászújság főszerkesztője köszöntőjében elmondta, hogy az általa vezetett lap a vadászattal és vadgazdálkodással kapcsolatos hírek és aktualitások közlése mellett az „Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállítás alkalmával kitűzött célként kulturális missziót is folytat, ezáltal teret ad a legkülönfélébb formális és amatőr kezdeményezéseknek, amelyek során a résztvevők beszámolnak a vadászat és vadgazdálkodás terén elvégzett tevékenységeikről és a tapasztalataikról. A lap igyekszik megteremteni és megtartani az ésszerű párbeszéd lehetőségét azon témákban, amelyek a hazai vadászok számára a legégetőbb problémákat hordozzák. Ennek az interakciónak a nyomtatott és online formáin túl társadalmi események során is teret kívánnak adni. Ilyen például a Nimród Fórum, amely az OMVK vármegyei területi szervezeteivel közösen szervezve, témáiban az adott térség sajátosságaihoz igazodva tart megbeszéléseket az ország minden térségében. A nagy elődök nimbuszának ápolása is folytatódik a cikkekben, portrékban, vagy éppen az olyan kötetek megjelentetésében, mint például a napokban forgalomba került Széchenyi Zsigmond bibliográfia. A főszerkesztő a terveiről is beszélt, mint például a jelentős külföldi vadászújságokkal való szorosabb egyműködés kialakítása.

Horvátország elesett

Nagy István agrárminiszter köszönetét fejezte ki a vadgazdálkodásban tevékenykedő szakembereknek, hogy hasznos munkájukkal hozzájárulnak a teremtett világunk egyensúlyának megőrzéséhez. Mint elmondta, fontos mindezt megmutatni a nyilvánosságnak, mert a társadalom részéről sokan kritikus szemmel, nagyítóval figyelik azt a tevékenységet, amit az agrár ágazat a természet egyensúlya érdekében végez. Ilyen kiemelt fontosságú ügynek tartja azt, hogy a magyar vadgazdálkodók, a hatóságokkal és más intézményekkel és civilekkel együttműködve megállították az afrikai sertéspestis (ASP) terjedését, amely nem csak a vadászoknak és vadásztársaságoknak okoz kárt, hanem óriási nemzetgazdasági veszélyt jelent azzal, hogy a fertőzés bejuthat a házisertés-állományba. A köszöneten túl további együttműködést szorgalmazott a miniszter a témában, mert mint fogalmazott, Horvátország elesett, ott sajnos már nem csak a vaddisznók között terjed a kór rohamosan, hanem házi sertések is megfertőződtek, így mindent meg kell tenni azért, hogy a határon ne jusson át hozzánk a kórokozó a déli szomszédunktól.

A vadászatot támogató kormányzat

Jámbor László köszöntőjében elmondta, hogy a legutóbbi jogszabályváltozások jelentősége felér a korábbi nagy horderejű intézkedésekhez, mint amilyen a vadászati törvény megalkotása volt. A jogalkotás motivációi a megváltozott körülményekhez való alkalmazkodás, valamint egyes szabályok észszerűség mentén való megváltoztatása voltak. A vadászkamara elnöke fontosnak tartotta megemlíteni, hogy a vadászok és a vadászatra jogosultak számára egyaránt kedvező változások nem történhettek volna meg, ha a magyar kormány nem áll nyitottan a kérdéshez, illetve, ha dr. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes nem képviseli az vadászok ügyét hatékonyan a kormányzaton belül. A siker okai között megemlíti még az Agrárminisztériummal való jó munkakapcsolatot is. Egyúttal köszönetet mondott Kovács Zoltán államtitkárnak is, amiért az „Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállítás rendezvénysorozat keretében, összeségében több mint félmilliárd forint támogatást kaptak azok a pályázók, akik az OMVK „Ismerd meg a vadászokat!” Ifjúságnevelési Programban kértek fejlesztéshez forrást. Végül megköszönte Szalai Árpádnak, a vármegyei vadászkamara elnökének a szervezést és a vendéglátást.

A beszédek után a kitüntetések átadására került sor, majd a megnyitó ünnepséget követően a vadászavatás ceremóniáját élvezhették az érdeklődők.

Időközben a kezdeti rendkívül meleg átcsapott forróságba, így a 40 Celsius fokot megközelítő hőmérséklet igazán hitelessé tette a tűzoltók bemutatóit. A látogatók viszont az időjárást meghazudtoló töretlen szorgalommal járták végig a solymász és kutyás bemutatókat, a fegyverhajító versenyt, a szarvasbőgő és csalsíp bemutatót, a Hangvadász Kürtegyüttes kürtbemutatóját, a Tatabánya Városi Fesztivál Fúvószenekar koncertjét, a Nimród Vadászújság fotókiállítását, a kitelepült vadász-képzőművészeink alkotásait, a Vérteserdő Zrt. erdei foglalkoztatóját és még számos programot. Természetesen egy vadásznapon elmaradhatatlan a vadételfőző verseny, és ezúttal a tűz és a forró bográcsok körül serénykedő szakácsok külön tiszteletet érdemeltek ki pusztán azért, hogy elindultak rajta.

És a felsorolt programok hosszú sora után végül, de nem utolsósorban kell megemlítenünk a vadásznapok legfontosabb elemét, a vadászbaráti találkozásokat, beszélgetéseket, amelyekért sokan akár az ország túlfeléről is elindultak.