A link vágólapra másolva!
Cikk kép

A Magyar Solymász Egyesület október 14-16. között rendezte Békéscsabán a solymászoknak meghirdetett versenyeit.

 

A rendezvény bázisául szolgáló Fenyves Wellness Hotelbe 65 solymász és nagyszámú vendég érkezett. A két verseny kiváló helyszíneit a békéscsabai Nimród Vadásztársaság biztosította, ahol az egyesület tagjai a korábbi években már többször vadásztak.

A pénteki napon az Agrárminisztérium támogatásával került megrendezésre az Égi Tusa verseny, mely kimondottan a sólymok számára volt kiírva. A tíz induló versenyzőnek meghatározott időintervallum állt rendelkezésére a madaraik tudásának bemutatására. A három fős bírói kör pontjaikat a solymász és madara közötti kapcsolatra, a sólyom legmagasabb támadó magasságára, támadási vehemenciájára, esetleges fogás stílusára és módjára adták. A versenyen a magyarokon kívül olasz, román és szlovák solymászok is indultak. A pontozás alapján a versenyt Pataki Felícia magyar solymász hölgy nyerte 4 éves hím vándor sólymával.

A szombati napon három helyszínen a Szellemi Kulturális Örökség solymász versenye zajlott 15 benevezett madárral, melyet a Nemzeti Kulturális Alap támogatta. A bírók ezúttal az ember-madár-kutya együttes munkáját pontozták éles vadászat közben. Az értékelés nem csak a madár és a kutya munkájára terjedt ki, hanem a solymász megjelenésére, vadászias viselkedésére, a madara és kutyája küllemére is.

Négy kategóriában született nyertes:

Héjás csoport: Baán Péter (öreg tojó héja; pointer szuka)

Sólymos csoport: Dr. Csipán Zoltán (öreg hím vándorsólyom; angol szetter szuka)

Sasos csoport: Bató Miklós (öreg hím szirti sas; drótszőrű magyar vizsla szuka)

A verseny legjobb solymászkutya-díja: Molnár Mátyás (drótszőrű magyar vizsla kan)

A szombat esti záróterítéken az MSE elnöke, Novák Csaba és a Nimród Vadásztársaság részéről Karasz Vilmos méltatta a két nap eseményeit, eredményeit és győzteseit. Az rendezvény lezárását képző terítéken 28 fácán és 12 mezei nyúl feküdt.

 

Cikk kép
Cikk kép
Cikk kép