A link vágólapra másolva!
Cikk kép

Gyorgyevics Tamás Széchenyi Zsigmondról írt könyve vitán felül kötelező olvasmány. Közel 40 év kutatómunkájának az eredménye a Széchenyi Zsigmond élete című kötet: a most megjelent második kiadás ráadásul 40 oldallal bővebb, azaz új információkkal és képekkel is bővült.

 

A szakmai gazdagságára jellemző, hogy kilencszáznál is több lábjegyzet bővíti az ismeretanyagot!

– Ebben a könyvemben rengeteg különleges, még nem ismert dokumentumra támaszkodhattam – avat be minket a szerző. – Naplórészletekre, levelekre, szóval megannyi rejtett kincsre. Mindezek segítségével a nagy vadász mögött felsejlik a nagy író portréja is…

Tényleg, vajon milyen munkamódszerekkel dolgozott Széchenyi Zsigmond? Mennyire írt ösztönösen és mennyire tudatosan?

– Széchenyi abszolút tudatosan készült a könyveire – dönti el a kérdést Gyorgyevics Tamás. – Jegyzeteket készített, naplót írt, idézeteket gyűjtött, egy időben még egy szuahéli szótárt is szerkesztett!

Ami a most megjelent, második, bővített kiadást illeti: egy teljes életrajzot kapunk benne, fantasztikus részleteket ismerhetünk meg a sárpentelei gyermekéveiről, az I. világháborús frontszolgálatáról, majd az afrikai és alaszkai szafarikról. A kötet természetesen beszámol „Zsiga gróf” magánéletéről, a páratlanul gazdag trófeagyűjtemény Budapest ostroma során bekövetkezett megsemmisüléséről és Széchenyi Zsigmond haláláról is.

Azt hihetnénk, negyvenévnyi kutatómunka után Széchenyi Zsigmond életével kapcsolatban már nem sok feltáratlan terület maradhatott. Gyorgyevics Tamás nagyon is mást gondol erről a kérdésről!

– Rengeteg kérdés foglalkoztat jelenleg is! – meséli. – Most elsősorban Széchenyi puskái érdekelnek, a vadászpuskáinak a története. A nyomok Angliába és Belgiumba vezetnek…

Gyorgyevics Tamás a FeHoVa szombati napján dedikálja a kötetet a Nimród standján.