A link vágólapra másolva!
Cikk kép

A vadgazdálkodásnak, olyan új kihívásokkal kell megküzdenie, mint az ultrasekély talajművelések.

A forgatás nélküli vagy szántás nélküli talajművelések azonban a vadgazdálkodás számára akár kedvező hatásúak is lehetnek. Ezekkel az eszközökkel, táblaszinten, mindössze öt centiméter mélyen dolgozzák csak át a talajt. Könnyen belátható, hogy a tarlómaradványok között ott maradnak a takarmánynövények egyes részei és bizony ott maradnak a gyomnövények magvai is. Ez az apróvad számára akár mentőöv is lehet, hiszen mégiscsak több táplálékot talál, azzal szemben, amikor ezt 25-30 centiméter mélyre forgatja le az eke.

A gyors mozgású traktorok, a széles művelés sajnos a betakarítás után, pillanatok alatt kultúrsivataggá változtatja a határt. Hatalmas sivár szántóföldi táblák születnek egyik napról a másikra, ahonnan jóformán menekül a vad. Ilyen helyt búvóhelyről, fészkelésre alkalmas csenderesről a vadgazdának kötelessége gondoskodni, s talán az a legszerencsésebb, ha a földtulajdonossal jó kapcsolatot sikerült kialakítania.

A fényképen, bár úgy tűnik közel állnak a háttérben lévő fák, mégis, hozzávetőlegesen 1200 méter távolságra húzódik az erdő. Ez a távolság azonban az Alföld egyes fátlan síkságain, mint Jász-Nagykun-Szolnok, Hajdú-Bihar és Békés megye déli részeiben még ráadásul közelinek is mondható...