A link vágólapra másolva!
Cikk kép

Januártól decemberig, ha egy-egy hónapot ki is hagyunk, de a szántóföldi növénytermesztés rendszeresen végez különféle tápanyagutánpótlásokat.

 

Ahol szerves tárgya is kerül a földekbe, értelemszerűen gazdagabb a talajélet, több a rovar, és a talajlakó állatok száma is jelentősen megemelkedik. A termelés azonban sokszor nem engedheti meg ezt az elemet, és különféle granulált készítményeket választ.

Ezek elsősorban nitrogén, foszfor és kálium hatóanyagtartalmú tápanyagok, amelyeket igény szerint különféle más makro- és mikroelemekkel kombinálnak a gyártók. A kijuttatás során sajnos elkerülhetetlen, még akkor is, ha bedolgozzuk vagy sorközművelés során a talajba juttatjuk, hogy ne maradjon a felszínen itt is, ott is kisebb-nagyobb kupac. Bár tonnájának ára idén elérte a 300 000 forintot is, azért ebből is el-elcseppen, kifolyik. Persze ezt nagy általánosságban senki nem szedi össze, hacsak nem leli meg a fácán és a különféle magevők.

Technológiai hiba és veszteség a vadgazdálkodóknak, a természetvédelemnek, ha a fényképen látható műtrágyát, a granulált, fehér golyócskákat felszedi a vad. A szer kárba vész, és az állat pusztulásával sokszorosára nő a veszteség. Tavasszal és ősszel így nemcsak a vadkár lehet jelentős, hanem a vadban, a vadon élő állatokban okozott kár is.