A link vágólapra másolva!
Cikk kép

Mára már nem csak az erdőt járó emberek – és hű társaik, a kutyák – találkoznak kullancsokkal, hanem a nagyvárosi kertekben, parkokban is mindennapos a kullancs jelenléte.

Ennek a vérszívó élősködőnek számos faja ismert, és napjainkban egyre többet beszélünk az általuk terjesztett betegségekről. Az embereket a Lyme-kór – vagy szakmailag borreliosis –, illetve az agyvelő- vagy agyhártyagyulladás fenyegeti. Kutyáinkat ez az ízeltlábú elsősorban a babézia vagy babesiosis elnevezésű betegséggel tudja megfertőzni.

 

A mai időjárási viszonyok okán mi, valamint vadászkutyáink is az év 12 hónapjában kitettek vagyunk a kullancsok támadásinak. Megfigyelhető, hogy akár havas időben is, amikor viszonylag erősebb napsütés tapasztalható, a kullancsok már megjelennek.

De mi is az a sokat emlegetett babesiosis? A babézia megbetegedést – amelyet egyesek kutyamaláriának is neveznek – a kutya szervezetébe befúródott vérszívó okozza az általa közvetített, a vérben élősködő egysejtű parazita révén. A „Babesis canis canis” elsődleges vektora a Dermacentor reticulatus nevű kullancsfaj, amely fekete-fehér pöttyös pajzsáról viszonylag könnyen felismerhető. A babesia a kullancs nyálmirigyében él, és a vérszívás következtében juttatja azt a kutya szervezetébe.

A fertőzés veszélye a kullancs befúródását követő 24 órában a legcsekélyebb, azonban minél hosszabb ideig tartózkodik az állat bőrében, ennek esélye folyamatosan nő. 72 óra elteltével kifejezetten magasnak mondható a kockázat. Ezért is nagyon fontos, hogy kutyánkat rendszeresen ellenőrizzük, de a megelőzés még ennél is sokkal fontosabb. Amennyiben a kutyában kullancsot találunk, azt haladéktalanul távolítsuk el.

A kutya kullancstól való megvédésére mára számos szer áll rendelkezésünkre. Talán a legismertebb a szinte mindenhol beszerezhető kullancsnyakörv. Kaphatóak különböző, a bőrre helyezhető cseppek, illetve szájon át bevehető gyógyszerek. A különböző szerek használatáról minden esetben konzultáljunk az állatorvossal, és tartsuk szem előtt a prevenció fontosságát, mert egy rendkívül veszélyes, sőt életveszélyes betegségről van szó.

Aki jól ismeri kutyáját, gyakran tölt vele időt, számára viszonylag könnyen felismerhető a babézia tünete, hiszen jelentős viselkedésváltozások figyelhetők meg. A kutya levert lesz, bágyadt, étvágytalan és belázasodhat. Vizeletének színe megváltozik, megsötétedik, a betegség előrehaladottabb időszakában szinte kávészerű lehet. A betegség tünetei a kullancsfertőzés után már néhány nappal jelentkezhetnek. A kutya szervezetébe kerülő parazita a vörösvértesteket károsítja, ennek okán a vese szűrőrendszerének csatornái eltömődnek, így a méreganyagok szervezetből történő kiáramlása lecsökken. A betegség előrehaladtával károsodik a máj is, majd a vese működése teljesen leállhat. A fertőzés később visszafordíthatatlan állapotot idéz elő.

Mivel a megbetegedés viszonylag gyorsan idézi elő a fenti tüneteket, így babesiosis gyanúja esetén rendkívül fontos azonnal állatorvoshoz fordulni. A fertőzés időben „elkapott” állapotakor, gyors és szakszerű állatorvosi beavatkozással gyógyítható a rendelkezésre álló kezelési módszerekkel.

A másik, ugyancsak kullancsfertőzéssel összefüggésbe hozható betegség a Lyme-kór. A Lyme-fertőzés több esetben kimutatható a kutyában, azonban a maga a Lyme-betegség kevésbé ismert. Egyes állatorvosi vélemények szerint ennek oka az, hogy a Lyme-betegség hosszú lappangási idő után jelentkezik – embernél évtizedekről is beszélnek –, amely lappangás hosszabb, mint maga a kutya élettartama, emiatt a fertőzés jelenlétének észlelése igen ritka.