A link vágólapra másolva!
Cikk kép

Az Országos Agarász Egyesület immáron 4. alkalommal rendezte meg Mihályfán az évadnyitó agarászatot és hagyományőrző vadászati napot március 26-án.

 

Az esemény – mely az Agrárminisztérium és a Hungarikum Bizottság támogatásával valósult meg – évről évre egyre több látogatót vonz, a szakmai érdeklődők mellett a nem vadászó, laikus nagyközönség is örömmel keresi fel a rendezvény helyszínét, s a gyermekek körében kiemelt népszerűségnek örvendenek a solymász- és vadászkutyás bemutatók.

A település polgármestere, Séllyei Géza a kultúrházban üdvözölte az egybegyűlteket, majd Keresztes János, az OAE elnöke nyitotta meg a rendezvényt. Az érdeklődők a délelőtt folyamán szakmai előadásokat hallgathattak meg a különböző témakörökben, Csonki Zoltán segítéségével bepillantást nyerhettek dr. Nagy Endre tanzániai vadászati munkásságába, Hajdu Márk „Kis testű kutyát az apróvadas hivatásos vadászoknak!” című előadásában a tacskók vadászterületen való széles körű használhatóságáról beszélt, Szabó Zsolt az íjászat rejtelmeibe avatta be a közönséget, Imrei Ferenc pedig az agarászat hazai kulturális emlékeiről tartott fotókkal gazdagon illusztrált, színvonalas prezentációt. A délelőtti programok sorozata kitüntetések átadásával és filmvetítéssel folytatódott, majd Oláh Csabának, a Vadászati Kulturális Egyesület elnökének szakmai értékelésével ért véget.

A délutáni programsorozat a sportpályán, a vadászkutyások gyakorlati bemutatójával vette kezdetét, melynek keretében a közönség a különböző vadászkutyafajtákkal ismerkedhetett meg.

Osadczuk Csaba a magyar vizsláról beszélt, Horváth Attila vérebbemutatót tartott, a Magyarországi Erdélyi Kopó Klub képviseletében Berényi-Kozma Kata tenyésztésvezető ismertette a fajtával kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat, az OAE tagjai pedig látványos agárfuttatással színesítették a programot.

Németh Gábornak, a Kanizsai Íjász Egyesület elnökének vezetésével közreműködtek az egyesület tagjai, az elöltöltő fegyverekről ifj. Törőcsik Pál beszélt, Lóki György, a VKE Solymász Rendjének elnöke pedig solymászbemutatót tartott.

Az Országos Agarász Egyesület 1835. évi alapítása óta a tradicionális magyar agár, illetve az agarászat mint ősi vadászati mód és kulturális örökség fennmaradásáért és népszerűsítéséért tevékenykedik, ennek jegyében telt az idei évadnyitó agarászat és hagyományőrző vadászati nap is.

Aki kilátogatott az OAE sokszínű rendezvényére, nemcsak értékes ismeretekkel távozott, hanem szép élményekkel is. Az esemény nem pusztán arra adott lehetőséget, hogy a közönség bepillanthasson a múltba, hanem az ember és állat együttműködésének szép példáit láthatták, miáltal ízelítőt kaphattak az ember és a természet kapcsolatának egy sajátos formájából is.

 

Cikk kép
Cikk kép
Cikk kép