A link vágólapra másolva!
Fotó: Blaumann Ödön
Fotó: Blaumann Ödön

Milliós értékű szarvasbikák illegális elejtéséért emelt vádat az ügyészség öt férfi, köztük egy önkormányzati vezető és egy hivatásos vadász ellen – tájékoztatta a Somogy Megyei Főügyészség hétfőn az MTI-t.

Azt írták: a vádlottak 2020 augusztusában és szeptemberében Marcali környékén, idegen vadászterületeken három, egyenként egymillió forint értékű gímszarvas bikát zsákmányoltak, ráadásul az egyik vad elejtése vadászati tilalom idejére esett.

Az elejtett bikák egyikén a vad megfigyelését szolgáló GPS-jeladó volt, amit az egyik vádlott az állat elejtése után széttört, egy patakba dobott, további 900 ezer forint kárt okozva a vadásztársaságnak – tették hozzá.

Kitértek rá, hogy a feltételezett orvvadászok a gímszarvas bikák agancsait egyik társuk lakóhelyére vitték, aki azokat kikészítés után eljuttatta a vadat elejtő vádlottnak.

Az ügy hivatásos vadász érintettjének amiatt is felelnie kell, hogy 2020 decemberében a saját vadásztársaságának területén két gímszarvas bikát ejtett el és tulajdonított el jogtalanul. Mielőtt a férfi a lopott vaddal az otthonába ért volna, rendőrök intézkedés alá vonták, és a tetemeket lefoglalták.

Az ügyészség orvvadászat bűntette és más bűncselekmények miatt az önkormányzati vezetőre és a hivatásos vadászra végrehajtandó, társaikra felfüggesztett börtönbüntetés kiszabását kérte a bíróságtól.