A link vágólapra másolva!
Cikk kép

Ünnepélyes keretek között megnyílt a 29. Fegyver Horgászat Vadászat Nemzetközi Kiállítás.

Cikk kép

 

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, csütörtök délelőtt ünnepélyesen megnyitotta a 29. FeHoVa-t. Beszédében gratulált a Nimród Vadászújság szerkesztőségének azért, hogy olyan lapot készítenek, amely nemzetközi összehasonlításban is megállja a helyét. Egyúttal jelezte, hogy a terjesztést bővülni fog, így nem csak a hazai vadászjeggyel rendelkezők kapják meg ingyenesen a lapot, hanem a határon túli honfitársaink számára is elérhető lesz, amely lépéssel tovább kívánja a kormányzat erősíteni a nemzeti összetartozás érzetét. Beszélt továbbá a fegyvertörvény és a vadászati törvény változásairól, amelyet úgy jellemzett, hogy bár 2010 óta sikerült egyszerűsíteni és életszerűbbé tenni a fegyvertartás szabályait, valamint a világ talán legjobb vadászati törvényét megalkotni, ám most a részletek kidolgozása, a gyakorlat mentén való korrekciója zajlik. Megemlítette még a kormorán és a hód állományszabályozásának kérdését, valamint a magyar kormányzat álláspontját is kifejtette az Európai Bizottság ólomtartalmú lövedékek polgári célú felhasználásának szabályozási tervéről, amely nem a tények és az észszerűség alapján alakult ki. A témában megköszönte Dr. Németh Balázs szakértői munkáját, amelyről úgy fogalmazott, hogy több hozzáértést tapasztalt a részéről, mint amennyit az európai döntéshozók mutattak.

Nagy István agrárminiszter is köszöntötte a Kárpát-medence horgászait, vadászait és természetkedvelőit. Beszédében kiemelte az ember felelősségét a teremtett világ élővilágával kapcsolatban. A hazánkban tapasztalható tendenciákkal kapcsolatban elmondta, hogy 1921 óta megduplázódott az erdővel borított területek aránya.

Cikk kép

Kovács Zoltán államtitkár, a Nimród Vadászújság főszerkesztője köszöntőjében szintén az ember szerepéről és felelősségéről beszélt a természet egyensúlyának megteremtése és megőrzése kapcsán. Kihangsúlyozta, hogy a 2021. évi vadászati világkiállítás üzenete is erről szólt, de természetesen egyetlen rendezvény önmagában nem hoz változásokat. Éppen ezért vázolta, hogy a Nimród szakmai és szervezési gondoskodása mellett milyen programok, kiadványok várhatóak. Megemlítette a már zajló Nimród Fórum elnevezésű rendezvénysorozatot, amelynek keretében minden hónapban más vármegyében gyűlnek össze a vadászatban és vadgazdálkodásban érintett szakemberek, hogy megbeszéljék a témát általánosan érintő kérdéseket és a helyi, térségüket érintő sajátosságokat. A tervek között szerepel még olyan gyakorlat alapú kiadványok létrehozása és terjesztése, amelyekben a napi terepi munka során felmerülő kihívások és a hozzájuk kötődő eszközök kerülnek bemutatásra.


Ganczer Gábor, a HUNGEXPO Zrt. vezérigazgatója vendéglátóként üdvözölte a kormányzat és a szakmai szervezetek képviselőit, a kiállítókat és a látogatókat. Köszöntőjében kiemelte, hogy az aszály és a háború okozta gazdasági gondok ellenére megtelt a kiállítótér, eljöttek a visszajáró kiállítók és érkezett számos új is. Az „Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállítás hatásának tartja, hogy az utóbbi években egyre nagyobb publicitást kapnak a magyar vadhúsból készült ételek. Példának említi a sudár pontyot és a hazánkban terítékre került őzből származó húskészítményeket, amelyek jelentős nemzetközi gasztronómiai eseményeken kaptak publicitást.

A Magyar Horgászok Országos Szövetsége nevében Szűcs Lajos, a szervezet elnöke beszélt, aki bár a vadászok kistestvérének nevezet a horgászokat, de a több mint 800 ezer tagot számláló szövetség jelentősége önmagáért beszél. Az ágazatot szintén érzékenyen érintette a tavalyi évre jellemző rendkívüli aszály, amely megnehezítette a halgazdálkodást és növelte az árakat. Példaként említette, hogy a ponty beszerzési ára 70 százalékkal nőtt. Jó hírrel is szolgált, hiszen az idei január az elmúlt évszázad legcsapadékosabb hónapja volt.

Cikk kép


A köszöntések sorát Marghescu Tamás, a CIC nagykövete zárta, aki beszédében arra biztatta a magyar kormányt, hogy az rá eső EU elnökségi időszakra időzítve kezdeményezzenek együttműködést az „Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállítás szellemében a tagországokkal.

A rendezvény lezárásaként Fejes László, az Országos Jótékonysági Vadászat elnöke átadta a legutóbbi rendezvény nyertesének járó ajándék puskát.