A link vágólapra másolva!
Fotó: Gemenc Zrt.
Fotó: Gemenc Zrt.

 Leáll a gemenci erdei vasút, a túraútvonalak egy része is járhatatlan a dunai árhullám miatt

 

Víz alá kerül a Gemenci erdő jelentős része a várhatóan hosszan elnyúló árhullám miatt. A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság és a Gemenc Zrt. rendelkezései alapján a Gemenci erdő egész területén tilos a csoportos és egyéni vízitúrák indítása. A kirándulók és az infrastruktúra védelmében a Gemenc Zrt. 2024. június 7-étől teljesen szünetelteti a vonatközlekedést az erdei vasúton. A vadállomány még nincs veszélyben, de a szakemberek megkezdték a vadmentő dombok takarmánnyal való feltöltését. Az erdőgazdaság tájékoztatja a természetjárókat, hogy a túraútvonalak jelentős része sem használható.

 

2024. június 7-étől szünetel a menetrendszerinti vonatközlekedés a Gemenci Állami Erdei Vasút teljes szakaszán.

A magas vízállás és az elmúlt napok csapadékos időjárása miatt a gemenci erdei utak és a kijelölt túraútvonalak egyes szakaszai is járhatatlanná váltak. Jelenleg megközelíthetetlen a Pörbölyi Titán (hazánk legnagyobb, 12 méteres törzskerületű fája), valamint az Országos Kékkör Lassi-Pörböly-Baja-Dunafürdő közötti szakasza is járhatatlan.

A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatósága és a Gemenc Zrt. rendelkezései alapján a Gemenci erdő egész területén tilos a csoportos és egyéni vízitúrák indítása. A 2024. június 8-ára az erdőgazdaság pörbölyi Ökoturisztikai Központja által meghirdetett kenutúra és a nemzeti park előre bejelentkezett csoportjai számára szervezett vízitúra is elmarad. Az árhullám elvonulásáig az Ökoturisztikai Központban szüneteltetik a túrahajó kölcsönzést is.

A Gemenc Zrt. felhívja a figyelmet arra, hogy a tiltást azért vezették be, mert a dunai mellékágakon az erős áramlás és a nagy mennyiségű uszadékfa jelentősen veszélyeztetik a vízen lévőket, valamint a menekülő vadállományt.

 

TOVÁBBI INFORMÁCIÓ:

 

 

Gemenc Zrt.

 

 

www.gemenczrt.hu

 

 

Baricz Árpád, Beszédírók Kft. – PR ügynökség

Mobil: +36-30/4567-807

E-mail: info@beszedirok.hu

 

 

 

Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság

 

www.ddnp.hu

 

E-mail: dunadrava@ddnp.hu