A link vágólapra másolva!
Fotók: Szigeti Edit
Fotók: Szigeti Edit

Közeledik a vadászember legszebb ünnepe, hamarosan „a magyar erdő első vadja, a magyar vadász legkívánatosabb zsákmánya – a derék agancsú szarvasbika” orgonálása veri fel az erdő csendjét.

 

Lapunknak Galamb Gábor, a Kaszó Zrt. vezérigazgatója számolt be a bőgés előtti előkészületekről.

„Idén Kaszóban szeptember hónapban, a hagyományoknak megfelelően 65-75 bikát szeretnénk terítékre hozni, az ehhez szükséges vendégmennyiség rendelkezésre áll.

Az idény kezdete előtt minden évben valamennyi vadászkerületet végigjárom, ez a megszokott területbejárás a napokban megtörtént és azt mondhatom, hogy a kollégák a szokásos lelkiismeretességgel készítették fel a kerületeinket az előttünk álló feladatokra.

Ha majd az első 8-10 agancsos elesik, akkor a trófeatömegekről is be tudok számolni, amit idén a szokatlan szárazság befolyásolhatott. Kérdés az, hogy egy-egy adott területrészt az agancsfelrakás mely fázisában érte az aszály, mert a mostani csapadékhiány már nem tényező, de amikor javában zajlik az agancsfelrakás, akkor nyilván negatívan hat rá.

Megfelelő módon felkészültünk az idényre, beleértve a nyiladékok kikaszálását, a cserkészutak kitakarítását, a magaslesek ellenőrzését és a vadföldgazdálkodást is. A vadlegelőkkel az óriási csapadékhiány ellenére is szerencsénk volt, mert ugyan alig hagytuk el éves szinten a 300 mm-es csapadékmennyiséget – ami rendes években már márciusban le szokott hullani a területünkre –, de ez a csapadék éppen mindig pont jókor jött, így a kukoricák és a bőgésre vetett csalamádék meglepő módon az átlagosnál is jobb képet mutatnak.

Vezetésem alatt most kezdjük a 13. idényt és tavaly – köszönhetően a kiváló szakszemélyzetnek – már olyan trófeákat mutathattunk be a szemlén, amelyek bárhol megállják a helyüket.

Széchenyi Zsigmond óta tudjuk, hogy a bőgés Kisasszony napján kezdődik, az pedig szeptember 8-a, de ejtettünk már nagy bikát szeptember első hetében is, noha nem ez a jellemző, hisz a főbőgés időszaka Kaszóban szeptember 8 és 20 között tapasztalható. Az első vendégeinket szeptember 3-ára várjuk, ezt követően pedig folyamatosan telik meg a vadászház, bizakodva tekintünk tehát a bőgés elé”.

Cikk kép