A link vágólapra másolva!
Cikk kép

Sepsiszentgyörgyön, a Székelyföldi Vadászati Közgyűjteménynek helyet adó Bene-házban, vadászbarátok társaságában vette át dr. Kovács Zoltán, Magyarország kormányzati kommunikációért felelős államtitkára, a Nimród Vadászújság

főszerkesztője a Venator Terrae Siculorum díjat.

A Venator Terrae Siculorum, azaz a Székelyföld Vadásza díjat a Vadon Közhasznú Egyesület 2014-ben hozta létre azzal a céllal, hogy megköszönje azok munkáját, akik kiemelkedőt alkotnak és tesznek a székelyföldi vadászat, a vadászati kultúra, a vad és élőhelye védelmében.

Ezelőtt másfél évvel a Vadon Egyesület azt a lehetőséget kapta dr. Kovács Zoltántól, az „Egy a Természettel” Vadászati és Természeti világkiállítás kormánybiztosától, hogy hozzuk létre a Kárpát-medencei magyar vadászati értéktár című standot és mutassuk be a világkiállításon. Óriási feladat volt, de vállaltuk. Együttműködve a Kárpát-medence országaiban élő magyar vadászokkal, összegyűlt egy olyan anyag, amely hűen mutatja be azt a vadászati kultúrát és hagyományt, amelyre a magyarság méltán büszke. A kiállítást több százezer ember láthatta.

Ezt a bizalmat a Vadon Egyesület a Venator Terrae Siculorum díj odaítélésével köszönte meg még 2021-ben, de a világjárvány nem tette lehetővé a díj előbbi átadását.

A vadászkürtegyüttes szignálja után Sárkány Árpád olvasta fel dr. Kovács Zoltán laudációját. A díjat Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke, Antal Árpád András, Sepsiszentgyörgy polgármestere és Magyarósi Imola, a Vadon Egyesület elnöke adta át. Demeter János, a Vadon Egyesület igazgatója különleges ajándékkal lepte meg az ünnepeltet. A 200 éve Háromszéken született Czetz János 1848–49-es honvédtábornok emlékévére való tekintettel, egy nagyon ritka Czetz-almacsemetét ajándékozott az ünnepeltnek.

Dr. Kovács Zoltán megköszönte a kitüntetést, és reményét fejezte ki, hogy a közösen megkezdett munkát folytatni fogjuk, és a világkiállítás szervezése közben kialakult barátságok segíteni fogják a közös jövőépítést.

A ceremóniát a vadászkürtegyüttes szignálja zárta.

Az eseményen jelen volt Kelemen Hunor miniszterelnök-helyettes, az RMDSZ elnöke, Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter, Hidvégi Balázs, a FIDESZ európai parlamenti képviselője, Péter Ferenc, Maros Megye Tanácsának elnöke és sok vadász barát.  

 

 

 

Cikk kép
Cikk kép
Cikk kép