A link vágólapra másolva!
Cikk kép

Első alkalommal ejtettek el egy idény alatt több mint százezer hódpatkányt, más néven nutriát Németországban.

A Német Vadászszövetség (DJV) adatai szerint a 2020 áprilisa és 2021 márciusa közötti idényben pontosan 101 108 egyedet hoztak terítékre, amely 57-szer több, mint 20 évvel ezelőtt.

A rekordnak számító mennyiség jelzi, hogy az eredetileg Dél-Amerikából származó rágcsáló az elmúlt években nagy mértékben elszaporodott – mondta Torsten Reinwald, a DJV szóvivője.

A vadászok szerint ennek hátterében a tél globális felmelegedés miatti enyhülése és a vad etetése állhat.

A DJV adatai szerint ezek az idegenhonos állatok már Németország minden részén megtalálhatók, de különösen nagy mennyiségben fordulnak elő az ország északnyugati részén, az Ems, a Weser, az Elba és a Rajna vidékén.

A nutriák (hódpatkányok vagy mocsári hódok, Myocastor coypus) a hódhoz hasonlóan néznek ki. 1880-tól kezdve jelent meg a faj Németországban, húsáért és szőrméjéért farmokon nevelték. A megszökött vad aztán saját populációkat hozott létre és folyók, tavak mentén telepedtek le.

Német Vadászszövetség aggodalommal tekint a nutriák terjedésére.

„Nagy kihívás a gátvédelem és fajvédelem szempontjából” – mondta Reinwald. A nutriák több méter hosszú barlangrendszerei veszélyt jelentenek a gátak stabilitására. Ráadásul megsemmisítik a nádasokat, így más fajok, például bizonyos madarak számára nem marad elég élőhely.