A link vágólapra másolva!
Illusztráció, fotó: Simon Győző
Illusztráció, fotó: Simon Győző

Szarvasbőgési befigyelés 2024

A tavalyi évhez hasonlóan Kammermann Péter, a 303. Illancs-bugaci vadgazdálkodási tájegység fővadásza, táji vezetője idén is körbejárja a vadászatra jogosultakat a szarvasbőgés beköszöntével egy-egy esti és hajnali lesen, hogy beszámolhasson az ott látottakról és tapasztaltakról a Nimród olvasóinak.

A tájegységi fővadász tavalyi sorozatát így indította: a déli országrészen augusztus 20. környékén indul a szarvasbőgés, ami először az éjszaka csendjét veri fel, majd az estéket, és a csúcsidőszak néhány napjában, a „szerelmi láz” tetőfokán napközben is hallható a jobb gímszarvasos területeken, ez az évről évre felharsanó ősi hang.

Most következik az „aratás” időszaka, amikor is a vadgazda számot adhat gímszarvasgazdálkodási eredményeiről, mit és hogyan tett meg a sikerért. A bikára vadásztató jogosultak ilyenkor járják a területet, hallgatóznak, gyűjtik a tapasztalatokat az állományukkal kapcsolatosan. Szó szerint lábujjhegyen közlekednek a területen, mivel a legkisebb zavarás is végzetes lehet. A vadföldek, ha jól sikerültek, vonzzák a tarvadat, és ezáltal a bikák is ide érkeznek, ezért leginkább ezek a célpontok.

Kammermann Péter tavaly augusztus 24-én kezdte meg a vadgazdálkodási tájegység jogosultjainál a gímbikák megfigyelését – idén ez néhány nappal előrébb tolódik –, és összesen 11 területen nyert bepillantást az ott folyó bőgési előkészületekbe, az eredményvárás időszakába.  

Kíváncsian várjuk az idei tapasztalatait, tartsanak velünk a Nimród Vadászújság weboldalán!