A link vágólapra másolva!
Cikk kép

Ragadozóvadászat tekintetében ezúttal a borzzal foglalkozunk kiemelten. Emellett persze szó esik a szárnyas dúvadgyérítéséről, a háziállatok vadállományra gyakorolt hatásáról, ASP-ről, aranysakál felmérésről és a már megszokott, valamint új rovatainkban is aktuális témákkal készülünk.

 

Itt a február, a farsang ideje, s vele együtt elérkezett a rókák nászának, a koslatásnak az időszaka is. A ravaszdik ugyan egész évben vadászhatók, de az év eltérő időszakaiban más-más módszerekkel lehet eredményes a terítékre hozataluk. Vajon mikor és miképpen érdemes próbálkozni? Ezt foglalja össze Szigeti Edit cikke, amiben gyakorlati szakemberek mondják el a témával kapcsolatos tapasztalataikat.

Ragadózóvadászat tekintetében meg kell hagyni, a borzról jóval kevesebb szó esik, mint például az aranysakálról, vagy a rókáról. Nem csoda, hiszen a témában jártas, szenvedélyes borzvadászra bukkanni sem volt könnyű feladat. Szerkesztőnknek Szőke Attila, a Bugyi határában gazdálkodó Tessedik Sámuel Vadásztársaság hivatásos vadásza mesélt a borzvadászat kapcsán, a jellemzően apróvadas területen több mint húsz év alatt szerzett tapasztalatairól.

Régmúlt idők szárnyas dúvadgyérítéséről szerkesztőbizottságunk tagja, dr. Koncz István ragadott írógépet, hogy lejegyezze gondolatait.

„Kutya bajunk” címmel kollégánk fejti ki a kóbor háziállatok és a vadállomány kapcsolatának problematikáját.

E havi interjúnkban Székely Lászlóval, a Borsodi Bányász Vadásztársaság elnökével, a vármegyei vadászkamara tiszteletbeli elnökével beszélgettünk, főként az afrikai sertéspestis északi országrész vaddisznóállományában végzett pusztításáról.

Februári lapszámunkban Tóth Gergely tájegységi fővadász ír a 101. Tiszazugi Vadgazdálkodási Tájegység zöldfolyosói mentén végzett aranysakál akusztikus állományfelméréséről.

A drótszőrű német vizsla fajta kialakításakor az elhivatott tenyésztők létrehoztak tenyésztési és vizsgaszabályzatot, mely – a mester munkáját őrizve – Hegewald néven, 2022-ben már a 87. alkalommal került megrendezésre Németországban. Csíki Zsomborral, a vizsga magyar résztvevőjével beszélgettünk.

Február a Kaszó Kupa ideje, a vérebesek egyik legfőbb „ünnepnapja”. Ennek kapcsán összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat.

Mivel kedveskedjünk a vadnak sorozatunk második részében: a hónap vadföldnövénye a zab ismertetésével, illetve további tippekkel jelentkezünk, a többi között a vadföldek elhelyezéséről, teendőkről.

Éltető hagyományaink sorozatunk 21. részében ismét a terítékre, az elejtett vadat megillető végtisztességre helyeztük a hangsúlyt.

Vágáshelyzet címmel Juhász Ferenc cikkét olvashatják, melyben vadkárelhárításról ír a gazdálkodó szemével, de egyáltalán nem a klasszikus értelemben.

A lesvadászat lőtechnikája egyszerűnek tűnik, de nem az, kivéve, ha a lest a magunk számára alakítottuk ki. Hogy a jó találat eléréséhez mi mindenre kell figyelni, arról Simonyi Ottó ír részletesen.

Felszerelés rovatunkban ebben a hónapban a lőszerújratöltéssel, pontosabban annak nehézségeivel foglalkozunk.

Lapunk olvasóinak talán nem árt megismerkedni a múlt azon állatkert-igazgatóival, akik egyúttal neves vadászok is voltak, s, hogy miként őrzi a főváros szíve Xántus János, Nadler Herbert, Szederjei Ákos örökségét.

A vadászati emlékhelyekhez kapcsolódó sorozatunk következő részében a Bakonyba, Huszárokelőpusztára látogattunk.

Februári lapunk portréját Keszthelyi Jenő intarziaművészről, a Száz év, száz vadász album portréinak alkotójáról készítettük.

Lapunk új, az egész évet végigkísérő sorozatában, melyben tizenkét útvonalon keresztül cserkelünk Ilosvay Ferenc nyomában az ország különböző tájrészein, a Tiszahát, a Zempléni-hegysor következik.

Hogy kerülhet egy művészetkedvelő vadász két különböző korban élt embernek a szellemi körébe, egyazon időben? Erre ad magyarázatot Kőhalmy Tamás e havi cikkében, avagy Pieter Bruegel és Mácsai István művészetének találkozása a vadászatban.

Februári irodalmi anyagunk is a farsang jegyében készült.

Goodbye, hazám! világvadászokról szóló sorozatunk következő részében dr. Pálos Gábor 2004. évi argentínai vízivadászatának élményeit olvashatják.

Három év is eltelt már azóta, hogy Pieter Delport, a namíbiai Eintracht Jagd Safaris tulajdonosa egy vadászati csomagot ajánlott fel az Európa-bajnok magyar szarvasbőgőcsapat részére. A 2022. októberi út beszámolóját aktuális lapszámunkban megtalálják.

Hidvégi Béla újabb beteljesült vadászálmáról, a marokkói sörényes juh eredeti élőhelyén való elejtéséről írta meg élményeit.

Örömpörkölt gasztronómiai rovatunkban ezúttal egy „házi készítésű” fokhagymás dámszarvasmáj került reflektorfénybe, céklával és aszaltszilvával.