A link vágólapra másolva!

Október 26-29. között sikeresen lezajlott a IV. Nemzetközi Vadászkürtös Találkozó, melynek ezúttal a vajdasági Topolya adott otthont. A részletekről Héjja Krisztián, a Kiskunsági Vadászkürt Együttes vezetője számolt be a Nimród Vadászújságnak.

A négynapos rendezvényre Erdélyből, Szlovákiából és hazánkból érkeztek a résztvevők, akiket a szervezők – Kovács Szilveszter és Nagy Ákos – számos programmal vártak. Az első (csütörtöki) nap szabadkai városnézést, majd Brindza Lajos borászatában borkóstolást tartogatott a 29 kürtösnek, akik pénteken jó hangulatú nyúlvadászaton vettek részt Magyarkanizsán. Ezt követően a résztvevők a tudásszintjüknek megfelelően (kezdők, középhaladók, haladók) csapatokra oszlottak és az immáron kétszeres Európa-bajnok Vadászkamara Kürtegyüttes tagjai – Gyurik Rita, Horányi Ákos, Tápai Balázs – oktatták a különböző csoportokat. A tanultakat a szombati napon kamatoztatták a résztvevők, mikor is a csapatok ismét szájukhoz emelték a kürtöt és míg a kezdő csapat a kürt megszólaltatását gyakorolta, addig a haladó és középhaladó csoportok egy zenekarrá rendeződtek össze és begyakorolták a Topolyán megrendezett 10. Szármafesztivál színpadán általuk előadott műveket.

Az utolsó napon, a kürtoktatást követően minden csapat bemutathatta a tanultakat, majd a búcsú nehéz percei következtek.

Héjja Krisztián elmondta, hogy a baráti hangulatú, tartalmas rendezvénysorozat célja az oktatáson túl a kürtös élet fellendítése, a nemzetközi kapcsolatok építése és ápolása, illetve a vadászati kultúra, a vadászati hagyományok népszerűsítése volt. A találkozó lehetőséget adott arra, hogy a fiatalok aktív, tapasztalt vadászok közreműködésével ismerkedhessenek meg a vadászkürttel, így a haladók az elinduláshoz egyfajta segítséget adnak nekik. Az évente kétszer megrendezett találkozó fenntartja a kapcsolatokat, arról nem is beszélve, hogy az összetartás, az összetartozás élménye mekkora emocionális többletet ad a rendezvénynek. Cél a sokrétű tapasztalatszerzés, ezért a jövőben tovább bővítik a programok sorát, hisz a találkozó égisze alatt külföldi tanulmányi utakat is terveznek (pl. hangszergyárak meglátogatása).

Jövő májusban, a következő nemzetközi találkozó helyszíne Székelyföld lesz, majd októberben, a program keretében Szlovákiában csendül fel a vadászkürt lélekemelő hangja.