A link vágólapra másolva!
Cikk kép

A ragadozók elősegíthetik egy egészségesebb zsákmányállat-populáció kialakulását is azáltal, hogy az idős és beteg egyedeket távolítják el a csoportból.

 

Ismert a gondolat, miszerint a ragadozók elsősorban a beteg, gyenge, idős prédaállatokat ejtik el, ezáltal pozitívan szelektálják az adott életközösséget. A farkasok világszerte elterjedt nagyragadozók voltak, azonban a vadászati nyomás és az élőhelyek megváltozása jelentősen lecsökkentette az állományukat. Manapság viszont egyre gyakrabban hallani a mesterséges visszatelepítésükről és a természetes térhódításukról is. Több példát is találni azzal kapcsolatban, hogy a farkas újbóli megjelenése pozitív hatással van az adott ökoszisztémára – pl. a Yellowstone Nemzeti Park esete –, sokszor mégis negatív a megítélésük, főleg az állattartó gazdák részéről.

A témában a Michigani Műszaki Egyetem szakemberei végeztek kutatást, amely a Frontiers in Ecology & Evolution (https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fevo.2022.819137/full) szaklapban olvasható. A kutatás eredményeként azt kapták, hogy a farkasok megjelenéséhez egy újabb pozitív hatás köthető. Az idős példányok és az osteoarthritisben (ízületi porckopásban) szenvedő fiatal egyedek zsákmányolása által egészségesebb jávorszarvas-populáció alakult ki.

A kutatók által végzett vizsgálat 33 év rendelkezésre álló adatait dolgozta fel. (https://blog.frontiersin.org/2022/04/20/the-answer-to-keeping-moose-populations-healthy-wolves/) A kutatás során arra a megállapításra jutottak, hogy a farkasok által zsákmányul ejtett, a ragadozónál nyolcszor–tízszer nagyobb állat elejtésében szerepet játszott vagy az előrehaladott kor, vagy a fiatal egyedek esetében a betegség jelenléte. Ez a tapasztalat arra is rámutatott, hogy az életkor mellett az esetleges más hatások, pl. a betegségek jelentétének kiértékelése is fontos, amikor a zsákmányállatok sebezhetőségét kívánják felmérni. Hiszen az idős szarvasok hallása, látása és általános kondíciója is rosszabb lehet, emellett a fiatal példányok a betegség miatt fejlődésükben és tápláltság tekintetében is elmaradhatnak egészséges fajtársaiktól.

A vizsgálatról és az eredményekről részletesebben olvashatnak a National Geographic oldalán. (https://ng.24.hu/termeszet/2022/06/05/a-farkasok-az-izuleti-betegsegben-szenvedo-szarvasokra-vadasznak/)