A link vágólapra másolva!
Cikk kép

A Magyarországi Drótszőrű Magyarvizsla Tenyésztők Egyesülete 2022.11.25–26-án rendezte meg – immár harmadik alkalommal – a Bereg-Nyírség Kupa névre keresztelt Szent Hubertusz Versenyét.

 

 

A versenyt az eddig megszokottaktól eltérően két naposra hirdették meg a szervezők. A 15 fős mezőny az első napon Vásárosnaményban kezdett hozzá a feladatokhoz, míg a másodikon Napkoron sorakoztak fel. A vezetők magyar és német vizslákkal érkeztek a versenyre.

A verseny érdekessége, hogy a Szent Hubertusz verseny az egyetlen olyan vadászkutyás rendezvény, ahol nem csak a kutya munkáját értékelik a bírók, hanem a vizslavezető vadászok is megmérettetnek. A verseny tulajdonképpen egy egyéni apróvad vadászat, ahol a bírók ellenőrzik a vadász teljes felszerelését, eszközeit, a megfelelő iratok meglétét. Értékelik a vadász lőkészségét, vadászati pontosságát és jártasságát, valamint a rendezvény alatt tanúsított sportszellemét. A vadásznak 20 perc áll rendelkezésére ahhoz, hogy kutyájával átdolgozza a területet, tetszés szerint – természetesen valamennyi írott és íratlan vadászati szabály betartása mellett – olyan módon, ahogy ő azt a legeredményesebb megoldásnak találja. Fontos, hogy a kutyás vadász figyelje a szelet, irányítsa annak megfelelően kutyáját, ismerje a szárnyas apróvad viselkedését, szokásait, ismerje fel jól a búvóhelyeket.

Mivel vizslás vadászatról van szó, a bírói kar értékeli a vizsla munkáját, képességeit, vad iránti érdeklődését, a találni akarást, a vad közelében való viselkedést, a képzettségét, a kapcsolatot vizsla és vezetője között.

A bírálatok 2 bírói körben zajlottak, és az egy-egy körben legjobban teljesítő páros közül a nap győztesét összevetés során, egy páros-keresés alkalmával állapították meg.

A verseny végeredménye azonban a két nap alatt szerzett összesített pontszám alapján került ki.

Összetett győztes, aki a rendkívül impozáns vándorserleget a magasba emelhette:

Id. Dán László - Aranyszabja-Földi Pier rövidszőrű német vizslájával

Második helyezett:

Máté Dávid - Yes Yes Stella Venandi drótszőrű német vizslával

Harmadik helyezett:

Ifj. Dán László - Aranyszabja-Földi Elize rövidszőrű német vizsjával

 

 

 

Cikk kép
Cikk kép
Cikk kép
Cikk kép