A link vágólapra másolva!
Cikk kép

Több év kihagyás után, 2022. április 24. – május 1. között újra megrendezték a Kárpát-medencei magyar erdészdiák-találkozót és tanulmányutat. A támogatóknak hála, a negyvennegyedik alkalommal megrendezett találkozón az előző évekhez képes nagy létszámmal, 40-en vettek részt.

 

„A résztvevők három egyetem tanulói közül kerültek ki. Az előző évekhez képest a soproni és brassói egyetem erdőmérnök-hallgatóihoz idén csatlakoztak a frissen alapított sepsiszentgyörgyi Sapientia hallgatói is. Velük kiegészülve vágtunk neki egyhetes programsorozatunknak. Az útvonalunk főként a Dunántúli-középhegységet foglalta magában, de érintettük a Naszályt és a Zalai-dombságot is.

Első napunkat az Ipoly Erdő Zrt. Váci Erdészeténél töltöttük. A késői megérkezés után, hosszabb megnyitón vettünk rész, ahol is visszatekinthettünk a találkozó kezdeti időszakaira.

Másnap reggel útnak indultunk egy rövidebb túrára a közeli erdőkben. Itt főleg gyertyános és cseres tölgyesekben jártunk. A kötetlen túra után – már komolyabb szakmai figyelemmel – az erdészet további területeit jártuk be, ahol gyakorlatban is tanulmányozhattuk az örökerdő gazdálkodását, ezáltal átfogó képet kapva az erdészet teljes körű működéséről, a közjóléttől kezdve egészen a vadgazdálkodásig. A programot remek ebéddel zártuk.

Ezt követően elutaztunk a következő állomásunkra, a Pilisi Parkerdő Zrt. Szentendrei Erdészetéhez. Szállásunk a Kőhegyi-menedékház volt, amit félórás gyalogtúrával lehet elérni. Ezt az időt sem töltöttük tétlenül, mert közben lehetőségünk volt több helyen megállni és megfigyelni az örökerdő-gazdálkodást. A nap zárásaként, esténk remek hangulatban telt a tábortűz körül. Itt-tartózkodásunk másnapján különböző korú erdőállományokban is járhattunk, tanulmányozva az erdőnevelési eljárásokat. A programunk a visegrádi vár meglátogatásával zárult.

E tartalmas nap után továbbutaztunk Gántra, ahol másnap a Vérteserdő Zrt. Csákvári Erdészete készült számunkra szakmai programokkal. Itt több hasznos információval gazdagodtunk az erdőrezervátumok működéséről, később pedig a környező területeken nagy kárt okozó kőrispusztulást vehettük szemügyre. Eléggé megdöbbentő volt látni a károsodást. Ezt követően egy feketefenyő-állomány átalakításának folyamatát ismerhettük meg. A napot végül az erdőbecsléshez használt néhány modern műszer kipróbálásával és összehasonlításával zártuk le.

A szerdai napunkat Huszárokelőpusztán kezdtük, onnan indultunk egy rövidebb túrával egybekötött szakmai programra a Bakonyerdő Zrt. Bakonybéli Erdészete szervezésében. Itt több bükkös állomány mellett lucfenyvesek fafajcserés felújításait tudtunk megnézni. Bakonybél mellett, a Kőris-hegy lábánál az úgynevezett „halomsírok”-at is megcsodálhattuk. Itt a természet- és műemlékvédelem miatt nem folyik erdőgazdálkodás. A túra után még megnéztük a Kőris-hegyi kilátót, majd zárásként ellátogattunk a bakonybéli bencés monostorba és azt övező botanikuskertbe is.

Másnap már a Zalaerdő Zrt. Bánokszentgyörgyi Erdészetével kisvasúton utazva fedeztük fel a környező állományokat. Az itt még használatos keskeny nyomvonalú vasúttal való termelés részleteibe is bepillantást nyerhettünk. Érkezésünkkor épp egy égeres állomány letermelése volt folyamatban. Mindemellett láthattunk néhány éves felújításokat is. Az esténket kicsit már beárnyékolta a másnapi búcsú, de attól függetlenül a jó hangulat megmaradt reggelig. Szombat reggel elköszöntünk az erdélyi barátainktól, bízva a mihamarabbi találkozásban” – számoltak be lapunknak a tanulmányút szervezői.

Cikk kép