A link vágólapra másolva!
Cikk kép

Fiatal farkas tűnt fel egy vadkamera által készített felvételeken az osztrák–magyar határ közelében – derül ki az burgenland.orf.at és a vaol.hu tudósításából.

Több mint hét év után újabb megerősített farkasészlelés történt Burgenlandban.

Mint írják, a fiatal példány Draßmarkt (Vámosderecske) közelében tűnt fel, Kőszegtől nem is olyan messze. Egy, a település közelében, az erdő szélén elhelyezett vadkamera két fotót is készített róla, az elsőt kedden reggel. Miután a vadászok látták a készült képeket, az Állami Vadászati ​​Osztályon keresztül megkeresték a Vadtudományi Intézetet. Egyértelműen megállapították, hogy egy farkast sikerült lencsevégre kapni – mondta Anton Putz kerületvezető vadász.

Három nappal később a farkast ismét megörökítette a kamera. A fiatal hím valószínűleg új falkát keres. Draßmarkt környékén óvintézkedések bevezetése mellett döntöttek. Első körben információs táblákat helyeztek ki a lakosok számára a közelben ólálkodó állattal kapcsolatban. Wolfgang Seidl, a természetvédelmi osztály vezetője elmondta, ezeket elsősorban az erdőbe vezető utak mentén állítják fel. Mindazonáltal egyelőre nem tisztázott, hogy a farkas még mindig Draßmarkt környékén van, vagy esetleg már továbbállt.

Mint írják, a farkas jelenléte leginkább más állatokra fenyegető. Ausztria más tartományaiban nem ritka, hogy legelő tehéncsordákra támadnak farkasok, Burgenlandban azonban ez nem jellemző. Hans Peter Weiss állami vadászati ​​koordinátor szerint ennek egyrészt az az oka, hogy Burgenlandban csak szórványosan tűnnek fel farkasok, amelyek aztán rövid időn belül tovább is állnak, másrészt általában kevesebb a legeltetés.

– A Burgenlandban található legelőink könnyebben védhetők, mint az alpesi régióban, így eddig nem volt kimutatható hatása a mezőgazdaságra vagy a vadászatra a farkasok jelenlétének – mondja Weiss.

A statisztikát tekintve az elmúlt években többször is észleltek farkasokat Burgenlandban. Az utolsó megerősített farkasészlelés 2017-ben volt. Az állami vadászati ​​koordinátor elmondta, nem valószínű, hogy idővel megtelepednének a farkasok Burgenlandban és ezáltal a magyar határ közelében. Ausztria alpesi vidékei sokkal megfelelőbbek számukra. Azt azonban hozzátette, az Európai Unióban és Ausztriában is döntés született arról, hogy a farkasok magas szintű természetvédelmi státuszba kerültek (fokozottan védett faj), így a populáció növekedésére mindenképp számítani lehet.