A link vágólapra másolva!

Véget ért az országjáró konferenciasorozat.

A Soproni Lővér Vadászkürtösök szignáljaival kezdődött meg a Nimród Fórum tizenkilencedik, egyben utolsó állomása a Soproni Egyetem Ligneum Látogatóközpontjában július 18-án, a Nimród Vadászújság és az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) Győr-Moson-Sopron vármegyei Területi Szervezetének közös szervezésében.

Bors Richárd, a Nimród Vadászújság főszerkesztő-helyettese és a délután házigazdája szólította a mikrofonhoz a köszöntőket, elsőként Kovács Zoltánt, a lap főszerkesztőjét, aki kiemelte: másfél éves sorozat végére értünk, amelynek alapötlete az volt, hogy az „Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállítás során elindított munka és szellemiség folytatódni tudjon. Helyszínről helyszínre, vármegyéről vármegyére ott van az a tudás és tapasztalat, ami a Nimród Fórumok gerincét képezték, és amely tudást a szakma helyi képviselői által, a lap működésén keresztül megosztunk a nagyérdeművel.

Dr. Jámbor László elnök, az OMVK helyi területi szervezetének nevében köszöntötte a résztvevőket és nyitotta meg a tanácskozást. Véleménye szerint a konferenciasorozat olyan szakmai programokat biztosított döntően a helyi vármegye érdeklődőinek, melyek példa nélküliek. Nagy megtiszteltetés a szervezetüknek, hogy a vármegyében és Sopronban tarthatták a sorozat záró eseményét. Országos elnökként is köszönetét fejezte ki minden területi szervezetnek, a szervezőknek, a szerkesztőségnek és minden előadónak a megvalósításért.

Ezt követően okirat átadásra került sor: a világkiállítás központi eseményén kiállított preparátumokat ingyenesen biztosította az Egy a Természettel Nonprofit Kft. azon múzeumoknak és oktatási intézményeknek, akik éltek a lehetőséggel, köztük a Soproni Egyetemnek is. Lakatos Ferenc rektorhelyettes vette át jelképesen minden partner és az intézmény nevében a preparátumokat, aki elmondta: nagy jelentősége van a természettudományos gyűjteményeknek – akármennyire is minden információ megtalálható a világhálón – ezért köszönetét fejezte ki a világkiállítás szervezőinek, hogy a saját gyűjteményük is bővülhetett.

A záró konferencián két előadást hallgathatott meg a közel 150 érdeklődő. Az elsőt Csapó Tamás vadgazda szakmérnök, hivatásos vadász Apróvad-gazdálkodás a Hanság peremén címmel tartotta meg. A szakember Bősárkányban, a Vadgazda Vadásztársaságnál dolgozik hivatásos vadászként 2009 óta. A sikeres vadgazdálkodásuk – melyeket a bemutatott számok is bizonyítanak – alapelveit sorolta fel előadásában: az egyesületi élet stabilitása kritikus, mely a hatékony szakmai munkának az alapját képezi, továbbá a vadgazdálkodás mindenekelőtt kell, hogy álljon és egy kézben kell lennie. Az elmúlt években a dúvadgazdálkodás folyamatos fejlesztése is szempont volt a társaságnál. Fontosnak tartja a pontos állományfelmérést is, melyet hőkamerával végeznek a becslési időszakban. Az őz kiegészítő takarmányozását a lehető legmagasabb szintre emelték, illetve folyamatos, egész éves itatás is történik. Emellett vadföldgazdálkodást és egyéb élőhelyfejlesztési tevékenységet is folytatnak, jelentős Országos Vadgazdálkodási Alap pályázati források felhasználásával.

Oláh Csaba, a Vadászati Kulturális Egyesület (VKE) elnöke a vadászati kultúra, etika és etikett múltjáról, jelenéről és jövőjéről tartotta meg prezentációját.

– A vadászetika mint egyfajta társadalmi konszenzuson és hagyományokon alapuló normarendszer feladata tisztázni azokat az elveket, amelyeket a vadászembernek követnie kell ahhoz, hogy cselekvése erkölcsileg helyes legyen – kezdte előadását az elnök. Bemutatta a VKE Etikai kódexének hat pontját, és a vadászetika 8 alapelvét. Az OMVK Etikai kódexét is pontról-pontra ismertette. Mindezek után pedig képekkel szemléltette a vadászati kultúra mai megnyilvánulási formáit.

Az előadások után Bors Richárd összegezte a Nimród Fórumok másfél éves történetét.

– A Nimród Fórum kapcsán közel 2000 érdeklődő hallhatott előadásokat 20 helyszínen 19 hónapon keresztül az anyaországban és Erdélyben, összesen 68 előadótól határainkon innen és túl. Veszprémtől Sopronig, Sepsiszentgyörgyön keresztül érintettük a vadgazdálkodás szinte minden területét a vadászati kultúrán, a képzőművészeteken át a vadászkürtölésig. Etika, vérebezés, vadászirodalom, solymászat, vadászfilmkészítés vagy éppen könyvbemutató. Múzeumlátogatás, megemlékezés, történelmi kalandozások, törvényi szabályozás vagy éppen székházátadó. Mindenre kiterjedő ragadozókérdés különös tekintettel a medvére és a farkasra, vadegészségügy vagy éppen vadhúsfelhasználás. És ez csak pár téma, amely szóba került előadásaink során, és bízunk benne, hogy mindazok meríthettek egy kis tudást, élményt és tapasztalatot, akinek – Fekete István szavaival élve – az erdő nem csak fa és a vad nem csak hús – zárta le gondolataival a programsorozat utolsó állomását.