A link vágólapra másolva!
Cikk kép

Az előttünk álló idény részleteiről Galamb Gábor, a Kaszó Zrt. vezérigazgatója számolt be a Nimród Vadászújságnak

 

A Kaszó Zrt.-nél a társas nagyvad vadászatok általában november végén – a vaddisznós kertben – indulnak, ám idén a kezdés időpontja decemberre tolódott. Az első hajtás jól sikerült, a vadászaton résztvevő 12 vendég összesen 82 vaddisznót ejtett el. – kezdi beszámolóját a vezérigazgató.

A társas nagyvad vadászaton csak vaddisznót, rókát és aranysakált ejthetnek el a vendégek, szarvas tarvadat nem, mert esetükben az egyéni szelektáló vadászatot preferáljuk, amikor is a vendég kísérővel megy, így nem kockáztatjuk meg a vezértehén elejtését. Vaddisznóhajtásokon is azt szoktuk kérni, hogy az egyedek elejtését hátulról kezdjék meg a kondából és a lehetőségekhez mérten kíméljék a kondavezető kocát.

A terület nagyságát és a vadállomány érdekeit figyelembe véve a hajtásnapok számának fokozatos csökkentését tűztük ki célul. Míg a korábbi években 25-28 vadásznapot szerveztünk, addig az idei évben már csak 22 napot tervezünk. Ezt a számot szeretném 20 alá levinni a jövőben, mert biztos vagyok benne, hogy kevesebb hajtásnappal is produkálni tudjuk majd az elvárt eredményt. Így kevesebb lesz a zavarás az erdőben és a kollégák még alaposabban fel tudnak majd készülni a vadászatokra. A vaddisznóhajtás egy „szükséges rossz”, mert kétségtelen, hogy élvezetes részt venni rajta, de nem szabad elfelejteni, hogy amikor hajtjuk az erdőt, akkor nemcsak a vaddisznót hajtjuk, hanem valamennyi benne előforduló vadat és ennek nem kívánatos következményei vannak. Ha ehhez még hozzájárul egy sikertelen nap is, akkor úgy szoktam fogalmazni, hogy az „dupla kár”. A csökkentett hajtásnapokkal reményeim szerint magasabb terítékátlagaink lesznek, de a vadászházi szolgálatásokat illetően hátrány, hogy kevesebb vendég érkezik majd a vadászatokra.

Annak ellenére, hogy a legkisebb állami erdőgazdaság vagyunk, itt található hazánk legnagyobb egybefüggő síkvidéki erdőtömbje. A 24 000 hektáros terület közepén van egy 15 000 hektáros összefüggő erdőtömb, ezért a hajtások alkalmával nagyobb területeket kell átfognunk, így egy sikeres hajtás lebonyolításához legalább 15 vadász szükséges. A hajtásra érkező vendégek többsége egyébként külföldi, sokan közülük már több mint 5 éve visszajáró törzsvendég, de van egy 30 éve nálunk vadászó csoport is.

Általában 2-3 hajtást tervezünk egy napra, vannak csoportjaink, akik kérik, hogy legalább 3 hajtással tervezzünk, ez 15-nél több vendég esetén már különösen alapos szervezést igényel, tekintve, hogy a téli időszakban nagyon rövidek a nappalok és nem szerencsés, ha a standon sötétedik rá a vadászokra.

A terítékadatokat illetően a napi húszas átlaggal már elégedett volnék és bízom benne, hogy egyetlen esetben sem kell majd pironkodnunk a vendégek előtt a teríték mellett, hisz a kollégáim mindig a lehető legnagyobb lelkiismeretességgel készülnek fel a hajtásokra. Éves szinten idén 1005 vaddisznót tervezünk terítékre hozni, azaz az idény végéig nagyságrendileg még 500-600 példány elejtésére kerül sor. – fejezi be gondolatait az idei tervek ismertetésével Galamb Gábor.