A link vágólapra másolva!
Illusztráció, fotó: ifj. Bóta István
Illusztráció, fotó: ifj. Bóta István

Megérkezett a várva várt lehűlés, hajnalra a meteorológiai előrejelzés esőt mondott, ami a tervezett indulásra meg is érkezett.

Kísérőmmel, Haidinger Györggyel, a Gemenc Zrt. hajósi erdészetvezetőjével már csepegő esőben keltünk útra a Zöldhegyi vadászkerületbe.

Rövid hallgatózás után a Szudár-házi vadföld magaslesére másztunk fel, ahol is még a sötétben egy bika fekve bőgött, miközben a tarvadak békésen legelésztek körülötte. Rövid távcsövezés után észrevétlenül továbbálltunk, nem zavarva az idilli látványt. Következő állomásunk az Új vadföld nevű területrész volt, ahol már csak a visszaváltó szarvasokat láttuk, az addig intenzívnek mondható bőgés is alább hagyott, mivel egy viharzóna ért fölénk. Már égdörgés közepette sétáltunk ki a Kaszó nevű vadföldre, de miután két villámcsapás is a közelünkben ért földet, hatalmas csattanás kíséretében így jobbnak láttuk visszasietni a viharban Faraday –kalitka elvén működő biztonságos autónkhoz. A vihar elvonulta után újabb cserkelés következett, csendes sétánk során egy közeledő bőgésre lettünk figyelmesek, először a tehenet borjával láttuk meg, majd a közeledő fővadat is. Mintegy 70 méterre megállt tőlünk a ritkás akácosban és élénken nézelődött felénk, de mi akkora már guggolva távcsöveztük, és halkan értékeltük a látottakat. Súlyban talán kilenc pluszos, a jobb és bal száron egyiken sincsen jégág, és a bal száron a középág is osztott, 4-4 koronaággal, jól beazonosítható bika lesz a későbbiekben is.

Az este során a hajószentgyörgyi vadászkerület Tinós hegyi vadföldjére ültünk fel egy lucernatáblára, a távolból 5 bika bőgött folyamatosan, de a vadföldre csak tarvadak és fiatal bikák ékeztek egymás után és kezdtek békés legelésbe. Igazán szép nyár végi hangulat uralkodott el rajtunk, érezvén azt, hogy egyre beljebb megyünk az őszbe, és a napokban élénkülés várható a gímek nászában is.

A szerdai napon a Kefag Zrt.  Császártöltési erdészetének vadászterületén folytatom a megfigyeléseket.

Kammermann Péter

tájegységi fővadász, táji vezető