A link vágólapra másolva!
Cikk kép

A keddi nap hajnalán a gímbikák befigyelését Greksa Zsolttal, a Hajósi vadásztársaság hivatásos vadászával kezdtem az úgynevezett homoki területrészen a töltési határ mentén.

 

A műútról lekanyarodva a méltán híres hajósi szőlőket elhagyva egy nagyobb kiterjedésű legelő szélén kezdtünk élénk hallgatózásba, de csak távoli bőgés foszlányait hozta felénk a szél. A hajnal hasadtával öt tarvadat láttunk visszaváltani egy gímbika társaságában, de az ötszáz méter feletti távolság nem könnyítette meg az elbírálási esélyeinket, így tovább autóztunk, de a világosság kezdete teljes egészben elhalkította a koncertet, egy ránk rohanó mezei nyúlon és egy békésen legelésző őzsután kívül máshoz nem volt szerencsénk. Zsolttal átbeszéltük a homoki – az idei évnek köszönhetően sivár és kies területrész – víz utánpótlási lehetőségeit, ami igazán nehéz terhet ró a vadgazdálkodókra.

Az esti les előtti találkozó a vadásztársaság impozáns vadászházánál volt, ahol is nyolcan jöttünk össze, itt Szalczer Bálint a vadásztársaság elnöke gyors információcserét tartott a befigyelésben résztvevőkkel. Mindenki elmondta, hogy előző este vagy éppen aznap reggel merre járt és mit hallott látott a kimenetelen, az ott átadott információk adják a soron következő befigyelések lényegét, ilyenkor dől el, hogy hová és miért is érdemes kimenni. Az esélylatolgatások után mindenki elindult az előre egyeztetett helyszínekre. Mi ketten a viharba hajló idő ellenére a Sasfészek nevű területrészre mentünk egy magasleshez. A csatorna szélétől nem messze elhelyezett fémvázú lesen nem sokáig időztünk, mivel erős széllel egy viharzóna érkezett körénk, és villámok cikázása közepette vonult el felettünk, egy csepp eső nélkül. Az autóba visszavonulás mellett döntöttünk majd a szél elülése után a közeli lucernatáblához cserkeltünk, ahol is a távolodó villámok fényénél több bőgő bikát és tarvadat is sikerült megtekintenünk. Hazafelé több helyen is jelentős eső nyomait fedeztem fel az utakon, de Hajós és közvetlen környéke eső nélkül maradt ott tartózkodásom idején, sajnos.

Holnap a Gemenc Zrt. Hajós-homoki területére megyek, folytatva a megkezdett területbejárásokat.